Liječnik u Grčkoj je nedavno preminuo, a mnogi se pitaju je li toplinski udar mogao biti uzrok njegove smrti. Dr. Michael Mosley, poznati britanski medicinski guru, pronađen je nakon opsežne potrage na otoku Simi, gdje je bio na odmoru. Iako je bilo pokušaja pružanja pomoći, nažalost, do nje nije došlo na vrijeme.

Dr. Mosley je, unatoč iskustvu u pružanju zdravstvenih savjeta, odlučio prošetati otokom umjesto koristiti čamac kao obično. U vrijeme kad je viđen posljednji put, temperature su bile izrazito visoke, dostižući čak 40 Celzijevih stupnjeva, što je vjerojatno dodatno opteretilo njegov organizam. Nažalost, dehidracija i prekomjerno izlaganje suncu mogli su biti ključni faktori koji su doveli do njegove smrti.

Ovaj tragičan događaj potiče pitanja o utjecaju visokih temperatura na zdravlje, posebno na kardiovaskularne probleme. Toplinska izloženost može značajno opteretiti srce i krvne žile, povećavajući rizik od srčanog ili moždanog udara, posebno kod osoba s već postojećim zdravstvenim problemima.

Stručnjaci za hitnu medicinu preporučuju izbjegavanje fizičkih aktivnosti na otvorenom tijekom najtoplijeg dijela dana te traženje hladovine i redovito hidriranje kako bi se smanjio rizik od toplinskih bolesti. Ovaj slučaj podsjeća na važnost pridržavanja tih savjeta radi vlastite sigurnosti i zdravlja, pogotovo u ekstremnim uvjetima poput onih na grčkim otocima tijekom ljeta.

BONUS:

Priprema kože za sunce putem prehrane može biti izuzetno korisna strategija za zaštitu od štetnih utjecaja UV zraka i poticanje oporavka već oštećene kože. Evo pet ključnih prehrambenih savjeta kako biste osigurali zdravlje kože tijekom sunčanih dana:

Raznolika prehrana s voćem i povrćem: Važno je konzumirati raznovrsnu prehranu koja obiluje voćem i povrćem. Ove namirnice sadrže visok udio vode, što pomaže u održavanju hidratacije kože, ali također su bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima koji pružaju zaštitu od štetnih UV zraka.

Rajčica: Bogata je vitaminima A, C i E, te bioflavonoidima poput likopena. Likopen je snažan antioksidans koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala uzrokovanih sunčevim zračenjem. Konzumacija kuhane rajčice posebno je preporučljiva jer se likopen iz nje bolje apsorbira.

Vitamin C: Ovaj vitamin igra važnu ulogu u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih suncem te pomaže u smanjenju bora. Možete ga unositi putem namirnica poput kivija, limuna, paprike, naranče i jagoda.

Vitamin E: Prisutan je u orašastim plodovima (kao što su bademi, orasi, lješnjaci), sjemenkama i klicama. Vitamin E djeluje kao antioksidans i pomaže u zaštiti stanica kože od UV oštećenja. Kombinacija vitamina E i C može dodatno pojačati zaštitni učinak.

Beta-karoten: Ova tvar pretvara se u vitamin A u tijelu, ključan je za održavanje zdrave kože i potiče njezinu zaštitu od sunca. Namirnice bogate beta-karotenom uključuju mrkvu, marelicu, mango, batat, dinju, lubenicu te tamnozeleno lisnato povrće.

Preporučuje se unaprijediti unos ovih hranjivih tvari najmanje 2-3 mjeseca prije početka sunčane sezone kako bi koža bila bolje pripremljena za sunce. Važno je naglasiti da prehrambene mjere ne zamjenjuju ostale zaštitne mjere poput korištenja kreme za sunčanje, no mogu biti značajan dodatak u zaštiti i očuvanju zdravlja kože. Uz pravilnu prehranu, bitno je i redovito hidriranje te izbjegavanje direktnog izlaganja suncu tijekom najintenzivnijeg dijela dana kako bi se smanjio rizik od opeklina i drugih štetnih učinaka.

Oglasi