U Srbiji je rasprostranjeno vjerovanje da je san o ispadanju zuba znak da će neko koga voliš umrijeti. Iako ovi snovi mogu biti zastrašujući, postoje i druga moguća tumačenja. Prema Peni Pirs, autorki “Rečnika snova za lutke”, gubitak zuba u snu može imati različita značenja. Može ukazivati ​​na zabrinutost zbog fizičkog izgleda, slike o sebi ili komunikacijskih vještina. Pearce objašnjava da se zubi uglavnom koriste za grizenje, rezanje, kidanje i brušenje. Stoga bi gubitak zuba u snu mogao simbolizirati gubitak lične moći i sposobnosti da budete asertivni i odlučni. Za razliku od zapadnjačkih vjerovanja, kineska tradicija vidi sanjanje o ispadanju zuba kao pozitivan pokazatelj finansijske dobiti.

 

Ovo vjerovanje potiče iz priče o Zubić vili, koja dostavlja novac onima koji svoje izgubljene zube stavljaju pod jastuk. Zanimljivo je da je gubitak zuba u kineskoj kulturi povezan s nepoštenjem, jer se vjeruje da laganje uzrokuje ispadanje zuba. Snovi o susretu s preminulim voljenima mogu pomoći u procesu tugovanja i pomoći pojedincima da krenu naprijed. Iako naši najmiliji možda više nisu fizički prisutni, oni i dalje ostaju s nama. Ovi snovi, koji se nazivaju “snovi o susretu”, mogu biti izuzetno životni i živopisni, prenosi portal “Šerabli”. Lično, takve snove sam sanjao nakon što su moj otac i majka preminuli prije više od jedne decenije, u razmaku od godinu dana. Prema Dr. Patricku McNamari, on je takođe doživio najmanje jedan veoma živopisan san koji je uključivao svakog od njegovih preminulih najmilijih otprilike šest mjeseci nakon njihove smrti.


Ovi snovi nisu bili obični, jer je osjećao da su različiti i da nose jedinstven osjećaj. Često su ovi snovi bili praćeni osjećajem dobra i zla, periodom kontemplacije, ili čak produbljivanjem njegovih duhovnih uvjerenja. Prema dr. McNamari, u tradicionalnim društvima snovi su imali jednak ili veći značaj od stvarnosti. U ovim kulturama, susret s voljenim osobama u snovima predstavljao je najuvjerljiviji dokaz postojanja duhovnog carstva i zagrobnog života. Jedini razlog zašto se umrli pojedinci pojavljuju u našim snovima je taj što su nekada bili dio naših života. Možda se čini da pružaju smjernice, nude zaštitu ili upozoravaju one koji su još živi.

Oglasi