Mnogi Beograđani su nedavno dobili račune za julsku potrošnju struje koji su bili mnogo veći od očekivanih. Nisu pošteđeni ni oni koji su u to vrijeme bili na odmoru.

Iz Elektroprivrede Srbije (EPS) navode da je do skoka potrošnje električne energije tokom leta uticalo povećanje hlađenja za 20 odsto. Međutim, bilo je pojedinaca koji su dobili račune na nula dinara i sumnjaju na grešku. Kako bi pomogla pogođenima, udruženje “Effectiva” objavilo je set smjernica za upravljanje ovom situacijom.

Dejan Gavrilović, koji predstavlja Udruženje “Efektiva”, savetovao je građanima koji žele da iskoriste metodu dokaza da uplate samo neosporni iznos. Na primer, ako je procena oko 3.000 dinara, ne bi trebalo da plate ostatak od tri, četiri ili pet jedinica, već da o situaciji obaveste EPS. Na taj način mogu ostvariti svoja prava prema Zakonu o zaštiti potrošača. Ukoliko dođe do neslaganja oko iznosa u pitanju, EPS će morati da dokaže da li je reč o stvarnom neskladu u potrošnji ili o grešci, prenosi RTS.

U EPS-u su priznali postojanje grešaka, ali tvrde da je učestalost ovih grešaka u granicama norme.

U mjesecu julu prijavljeno je ukupno 2.730 pritužbi kupaca na stanje na računu. Od njih, 1.615 se smatralo valjanim i zaslužnim za pažnju.

Prema narodnoj izreci, broj pritužbi u kategoriji potrošača domaćinstava ima tendenciju da bude veći i prelazi tri miliona. Ukoliko građani sumnjaju u tačnost svojih računa, imaju mogućnost da svoje prigovore ulože putem mejla, telefona ili na šalterima poslovnice. Kako navode iz Udruženja “Efektivno”, rok za prijavu prigovora još uvijek traje.

Oglasi