Prelijepo cvijeće na balkonima uvijek privuće veliku pažnju i dobijete komplimente prolaznika , uljepša vam životni prostor a i uljepša dan svima koji ga vide. Međutim, prije nego počnete saditi cvijeće na balkone dobro je znati koje je pravilno odabrati. Ako je balkon na jugu tu preovladava sunce , pa izaberite biljke koje vole sunčevu svjetlost. Nećete pogriješiti ikoliko za vaš balkon izaberete neke od sljedećih vrsta cvijeća.

 

 

Petonija
Ona je najpoznatija vrsta cvijeća s velikim cvjetovima koja služi za uređivanje balkona. Dolazi u raznim oblicima i boji cvijeta bijeloj, žutij, ljubičastoj, plavoj, crvenoj i ružičastom. Ukoliko želite da vam petonija bude bogata cvjetovima jednom sedmično prehranjujte je tekućim gnojivom bogatom željezom.

 

Pelargonija
Ovaj cvijet dolazi u bijeloj, žutij, crvenoj , ljubičastoj i narandžastoj boji, otporna je i ne zahtjeva veliku pažnju. Kako bi rasla obavezno je otklanjanje ocvalih cvjetova i žutih listova. Treba joj sunčeva svjetlost ali i da je zaštičena od izravnog popodnevnog sunca.

 

Pustinjska ruža
Ovaj cvijet cvjeta u ružičastoj boji koja u sredini cvijeta ima svijetliju nijansu. Nije je potrebno gnojiti niti davati prihranu. Za cvjetanje joj je potrebna velika količina prirodne svijetlosti a tokom ljetnih mjeseci potrebno je skloniti s direktnog sunčeve svjetlosti kako ne bi došlo do oštećenja.

 

Ivančica
Ovaj cvijet je trajnica, grmolikog oblika s malim cvjetovima , bijelih latica. Listovi su tamnozelene boje. Cvatu od juna do septembra a razmnožava se sjemenom u prolječe. Odgovara joj sunčano mjesto i vlažna zemlja. 

Koje vi cvijeće sadite na vaše balkone i kako ih održavate? Pišite nam u komentarima ispod ovog posta?