Prekrasna vila u vlasništvu Ceci Ražnatović u Ayia Napi na Kipru uskoro će biti otvorena za javnost. Iako je ranije služila kao utočište za njenu porodicu tokom rata, sada će biti pretvorena u sklonište za opšte dobro. Iako znak na ogradi koji ovo najavljuje može biti iznenađujući, to je uobičajen prizor na kućama širom Kipra. Ove oglasne table služe kao preventivna mjera zaštite građana u slučaju napada ili opasnosti. Uz postojeće bunkere i skloništa, neke privatne vile su izgrađene od čvrstih materijala i imaju podrume za pomoć u spašavanju građana. Jedno od ovih natpisa nalazi se na ogradi koja okružuje kuću slavne pjevačice.

 

Potvrda ove informacije stigla je od poznate srpske pjevačice koja već nekoliko godina boravi i radi na Kipru. Iako su šanse za ponavljanje turske invazije iz 1974. male vjerovatne, uvijek je preporučljivo biti spreman za sve nepredviđene okolnosti. Obezbjeđeni objekti, uključujući i Cecinu kuću, obezbjedili bi bezbjednost građana. Država bi nadgledala plaćanje računa, vode, struje i hrane, pazeći da sve bude dobro organizovano i pripremljeno za građane. Dodatno bi se obezbijedili i paketi koji sadrže lijekove i vodu. U prošlosti, evaluacije su vršene kako bi se utvrdila prikladnost kuća na osnovu kriterija kao što su veličina, materijali i ventilacija. Rezultati ovih evaluacija se objavljuju za pregledane kuće. Ayia Napa ima značajan strateški značaj zbog svoje blizine “Zelenoj zoni”, koja služi kao granica pod kontrolom UN-a između “slobodnih” i okupiranih dijelova Kipra.

 

Prema izvoru, Kiprani su dužni da se godišnje prijavljuju vojsci kako bi osvježili svoje znanje o rukovanju oružjem i prvoj pomoći, što im omogućava da se brane dok pomoć ne stigne iz Grčke. Važno je napomenuti da je Jugoslavija bila prva zemlja koja je pružila pomoć Kipru i obezbijedila mu oružje za samoodbranu. Stanovnici ove lokacije čvrsto čuvaju svoja sjećanja i toplo ih grle. Štaviše, u ovoj oblasti postoje ulice koje nose ime po Srbiji, a Nikozija se može pohvaliti i Titovom statuom. Prema našem izvoru, većina autoputeva je projektovana na način koji im omogućava da funkcionišu i kao piste za avione koji slijeću i polijeću.

 

Oglasi