BILJKE U KUPAONICI: ODLIČNA IDEJA – bijela boja sa naglascima drveta i živahnog zelenila je sada jedan od najpopularnijih trendova

Evo šta sve morate uzeti u obzir kada birate biljke za svoje kupatilo …

Rasvjeta
Zavisno o poziciji i dizajnu vaše kupaonice, kao i same privatnosti koju ona nudi, kupaonica možda ne dobiva istu količinu prirodne svjetlosti koja je dostupna u ostatku vašeg doma. Zbog toga, trebate birati biljke koje mogu preživjeti u usluvima minimalnog osvjetljenja. Povremeno otvorite prozor u kupaonici i razmaknite zavjese, a sa vremena na vrijeme, iznesite svoje biljke u dvorište ili na terasu kako bi dobile i malo sunčevih zraka.

Vlažnost i temperatura
Čak i sa adekvatnom ventilacijom, kupaonice ostaju vlažne i mokre, a povremeno i vrlo tople. Takvo okruženje, nije baš pogodno za sve vrste biljaka, pa se morate pozabaviti istraživanjem vrsta koje mogu podnijeti te uvjete. Paprat, orhideje, sukulenti te drugi tropski varijeteti ne mare mnogo za vlažnost i toplinu.

Prostor
Kao i sa bilo kojom drugom vrstom dekoracije u kupaonici, dostupnost prostora može biti pravi izazov. Kupaonice su obično rađene da u njih stanu sve potrepštine – umivaonik, tuš / kada i toalet šolja. Ako nemate dovoljno prostora, pokušajte staviti svoje saksije na plafon ili ih postavite na gornje dijelove ormarića ili možda prozorski sims.

Sada ćemo vam predstaviti i  biljke koje mogu biti sasvim pogodne za kupaonicu …

Aloe vera
Zbog svojih jako malih potreba za vodom, Aloe vera može živjeti samo i od vlage. Ova ljekovita biljka će vam biti i od koristi ako je držite u kupaonici, jer je odlična za opekline, posjekotine te ujede insekata, a sve više primjena ima i kozmetičkoj industriji njege i ljepote.

Bostonska paprat
Ova paprat potiče iz suptropskih i tropskih okruženja te sjajno napreduje samo od vlage. Stavite je u blizini prozora jer ona zahtijeva maksimalnu količinu indirektne svjetlosti. Ukoliko vam se učini da joj se bliži kraj, isprskajte je vodom povremeno kako biste je malo osvježili.

Đavolji bršljan
Ovaj bršljan uspijeva i sa vrlo malo svjetlosti i vrlo malo vode, a vrućina mu ne smeta uopšte! Odličan je za viseću saksiju – njegovo bujno zeleno lišće najbolje izgleda sa kaskadnim padom.

Orhideja
Sa obzirom na to da orhideja potječe iz kišne prašume, kupaonica je kao idealan prostor za nju. Pokušajte napraviti sve uvjete prašume u svojoj kupaonici, tako što ćete svojoj orhideji davati 2-3 kašike vode svake dvije sedmice, ili još manje ako je vaša kupaonica poprilično vlažna. Njoj je potrebno svjetlosti onoliko koliko god možete joj omogućite, isto kao i protoka zraka.