Jennifer Barlow, 33-godišnja vojna veteranka iz Atlante, prošla je više od 30 operacija, uključujući i amputaciju noge, a bila je čak i u stanju septičkog šoka. Barlow je izgubila nogu zbog bakterije koja jede meso koju je nesvjesno zarazila dok je bila na odmoru na Bahamima. Po povratku kući u januaru, počela se loše osjećati uprkos tipično zdravom načinu života i redovnim posjetama teretani. Desno koleno joj je postalo otečeno i crveno, tri puta veće od levog kolena. Barlow je doživjela jak bol i potražila je medicinsku pomoć u lokalnoj hitnoj pomoći, gdje joj je greškom dijagnosticirano uganuće i dali su joj lijekove protiv bolova i štake. Kako je Barlowina noga nastavila rasti, na kraju joj je dijagnosticirana rijetka bakterijska infekcija poznata kao nekrotizirajući fasciitis.

 

Dr Jonathan Pollock izrazio je veliku zabrinutost za njen život, navodeći da je u ozbiljnoj opasnosti. Nekrotizirajući fasciitis, također poznat kao bakterije koje jedu meso, je teška infekcija koja se brzo širi i ima stopu smrtnosti od jedne od pet osoba, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Bakterije obično ulaze u tijelo kroz posjekotine ili druge rane na koži, poput opekotina, uboda insekata ili kirurških rezova. Dijagnosticiranje ovog stanja može biti teško jer su njegovi simptomi slični simptomima drugih bolesti. Simptomi nekrotizirajućeg fasciitisa uključuju brzo širenje crvenih ili toplih područja na koži, groznicu i intenzivan bol. Kako se bakterija širi, može uzrokovati čireve na koži ili plikove, gnoj, promjenu boje kože, vrtoglavicu, umor, dijareju i mučninu. CDC procjenjuje da svake godine u SAD ima 700 do 1.150 slučajeva ove infekcije.

 

Rano liječenje je ključno kako bi se spriječilo širenje infekcije. Iako antibiotici mogu biti efikasni, možda neće doći do svih inficiranih područja, a pacijentima je obično potrebno više operacija kako bi se uklonilo što je moguće više mrtvog tkiva. Nakon što je 10 dana bio u medicinski indukovanoj komi, Barlov je nakon buđenja podvrgnut dvanaest operacija. Ukupno je imala preko 30 operacija, uključujući i amputaciju noge, što je rezultiralo septičkim šokom. Nekrotizirajući fasciitis je obično uzrokovan bakterijom streptokoka grupe A, za koju se zna da uzrokuje upalu grla. Iako nije jasno šta je izazvalo infekciju, Barlov sumnja da joj je možda bila izložena tokom putovanja na Bahame. Nakon četiri mjeseca boravka u bolnici, vratila se kući i trenutno prikuplja sredstva za protezu noge.

 

Oglasi