Privlačnost karavana visokih performansi oduvijek je bila neosporna, jer nude kombinaciju pristupačnih performansi, izuzetnog kvaliteta i povišenog nivoa hladnoće koji posebno cijene oni koji su dobro informisani.

Kako se pejzaž razvijao, renomirani njemački proizvođači automobila Audi Sport, BMW M i Mercedes-AMG prihvatili su promjenjive preferencije i propise, što je rezultiralo konvergencijom njihovih različitih identiteta. Ova konvergencija je posebno očigledna u visoko konkurentnoj klasi karavana, kojom je istorijski dominirao Audi, a povremeno je izazivao AMG. Međutim, plime su se preokrenule i sada je BMW M i njegov izuzetni M3 Competition Touring koji vladaju u ovoj kategoriji.

Audi je, u pokušaju da se suprotstavi, predstavio svoj konkurentski model, koncentrisaniju iteraciju trenutnog RS 4 Avant. S obzirom na trenutne okolnosti, standardni Audijev model jednostavno nije mogao da se meri sa BMW-om, stoga ovo ekskluzivno izdanje ulazi u konkurenciju kao autsajder. Sa BMW-ovim većim, hrabrijim, iako težim M3 Touringom, spremnim da još jednom pokuša zasjeniti Audijeve tri decenije impresivnih karavanskih performansi.
U Ujedinjenom Kraljevstvu, Audi RS 4 Avant Competition je izuzetno neuobičajeno vozilo, jer je kupljeno samo 75 modela. Svi ovi automobili su završeni u Mythos crnoj boji i imaju identične karakteristike. Cijena ovog ekskluzivnog vozila je 84.600 funti, što predstavlja dodatnih 16.010 funti na osnovnu cijenu RS 4.

Specifičnosti u pogledu tehničkih aspekata.
Kako bi poboljšao performanse automobila, Audi je poboljšao ovjes, izolaciju kabine i softver za prijenos, čime je dodatno poboljšao svoj već fokusirani dizajn.

U takmičarskoj varijanti, tipični adaptivni amortizeri za RS 4 zamijenjeni su ovjesom koji se može mehanički podesiti. Ovo omogućava prilagođavanje visine vožnje, kompresije i odskoka. Međutim, aspekt vrijedan pažnje je izuzetan kvalitet prigušenja, koji ostaje konzistentan bez obzira na odabrane postavke. Opruge su povećane, što je rezultiralo čvršćim ovjesom, a upotpunjene su čvršćim stabilizatorima i setom kovanih alu felga od 20 inča koji su lakši po težini.

Sa poboljšanim komponentama ovjesa, konkurencija dobija neviđen nivo smirenosti i manevriranja u poređenju sa standardnim vozilom, bez napora navigirajući teškim terenima uz neusporedivu sigurnost. Ovo pokazuje Audijevu stalnu posvećenost usavršavanju njihovog sportskog diferencijala, sistema koji dinamički raspoređuje obrtni moment na spoljni točak tokom intenzivnog ubrzanja.

Performanse
Automatski mjenjač sa osam brzina je pretrpio modifikacije koje rezultiraju primjetno bržim i odlučnijim vremenom prebacivanja brzina. Ovo poboljšanje je smanjilo vreme takta od 0-62 za dodatnih 0,2 sekunde, što ga je smanjilo na brzih 3,9 sekundi. Odabirom sportskog ručnog načina rada u automatskom režimu, kojem se može pristupiti ili preko mjenjača ili lopatica postavljenih na volan, vozači mogu iskusiti povećani nivo uključenosti i povećanu reakciju, posebno kada daju puni gas.

Zahvaljujući smanjenoj izolaciji, kabina je u mogućnosti da primi povećanu količinu zvuka od 2,9-litarskog V6 motora sa twin-turbo snage 444 KS.

Kada se porede Audi RS 4 Avant i BMW M3 Touring, evidentno je da Audijev enterijer nadmašuje svog konkurenta za 30 poena.

Tokom putovanja
Što se tiče preciznosti, trenutna B9 generacija RS 4 nikada se nije smatrala liderom u klasi, jer je davala prioritet dobro zaokruženom pristupu brzini.

U urbanim sredinama, RS 4 Avant se pokazao jednako lakim za vožnju pri manjim brzinama kao i svaki drugi A4 model, a to vrijedi i za njegove konkurente. Coilover ovjes, iako je čvrst, održava nivo kontrole i nikada ne pokazuje naglo ili nepredvidivo ponašanje.

Kada su u pitanju A i B putevi, nova takmičarska suspenzija zaista blista, čineći ovaj automobil savršenim izborom za brzu i lakoću savladavanje izazovnih ruta. Uprkos povećanoj širini karoserije RS 4 u odnosu na standardni A4, on i dalje zadržava osjećaj uskosti i upravljivosti, uglavnom zbog odlične preglednosti i nevjerovatno preciznog upravljanja.

U domenu konkurencije, ovaj poseban aspekt je fino podešen, može se pohvaliti bržim fiksnim omjerom koji se neprimjetno usklađuje sa šasijom, pogonom i kočnicama. Vrijedi napomenuti izuzetne performanse standardnih guma Pirelli Corsa, koje agilnom vozilu pružaju ogromno mehaničko prianjanje nakon što se zagrije.

Iako uklanjanje određene izolacije i korištenje ljepljivih guma ima nedostatak, a to je da buka autoputa postaje nešto primjetnija u odnosu na standardni RS 4, važno je napomenuti da nije pretjerano opterećujuća. Uz to, automobil ostaje vrlo udoban, dijelom zahvaljujući izuzetnoj udobna sportska sedišta koja nude brojne mogućnosti podešavanja.

Kada se porede Audi RS 4 Avant i BMW M3 Touring, vredi napomenuti da Audi dolazi opremljen Audi infotainment 30 sistemom.

Vlasništvo
Audi je ugradio svu željenu standardnu ​​tehnologiju i opcije u ovaj izuzetan model dizajniran za vrhunsku konkurenciju. Iako je razočaravajuće što unutrašnjosti nedostaju izvanredna sedišta koja se nalaze u vozilima na evropskom tržištu, standardna sedišta su i dalje udobna i pružaju dovoljnu podršku. Osim toga, kabina zadržava svoju izvanrednu izradu i pažnju posvećenu detaljima. Rotacioni točkići za kontrolu klime emituju zadovoljavajući klik, odišući osećaj luksuza i čvrste konstrukcije koji se ne može ponoviti ekranom osetljivim na dodir.

Odvajajući se od konkurencije, RS 4 se može pohvaliti volanom ravnog dna ukrašen alkantarom, zajedno sa dodatnim srebrnim šavovima na volanu i centralnoj konzoli. Vozačka pozicija je odlična, a volan nudi brojne mogućnosti podešavanja, posebno u pogledu dometa.

Audi, kao istaknuti brend, nesumnjivo će biti nezadovoljan svojim performansama u našem istraživanju o zadovoljstvu kupaca Driver Power 2023. Sa razočaravajućom pozicijom od 30. mesta, Audi se nalazi u društvu samo Fiata i MG kao brendova koji su prošli lošije. Vlasnici Audi vozila izrazili su razočarenje posebno u oblastima vrednosti i praktičnosti. Među ispitanicima koji su učestvovali u istraživanju, 23 posto vlasnika Audija izjavilo je da su imali kvar u prvoj godini vlasništva. Zanimljivo je da ova brojka u velikoj mjeri odražava iskustvo vozača BMW-a, jer se 22 posto njih također susrelo s problemima.

Svaki potpuno novi Audi opremljen je standardnom garancijom koja traje tri godine ili pokriva do 60.000 milja. Po želji, ova garancija se može produžiti na četiri ili pet godina uz dodatnu naknadu od £590, odnosno £1,335. Uz to, uz svaku kupovinu je uključeno trogodišnje osiguranje od kvara.

Kada je u pitanju skladištenje, Audi kabina ima impresivne specifikacije. Duboki držači za čaše mogu se naći na središnjoj konzoli, zajedno sa malim pretincem koji se nalazi odmah ispred mjenjača koji služi kao zgodno mjesto za držanje ključa. Uz to, džepovi na vratima su izdašno duboki, a pretinac za rukavice je prostran.

Praktičnost
Kada je u pitanju praktičnost, RS 4 daje vrlo malo žrtava u odnosu na standardni A4 Avant. Ovo se prevodi u izuzetno prilagodljivo i prostrano vozilo, s obzirom na izuzetne performanse koje nudi.

Audijev zadnji prostor je zaista impresivan, pružajući dovoljno prostora za glavu čak i najvišoj odrasloj osobi. Sedišta su dizajnirana za udobnost, a ispod prednjih sedišta postoji zadovoljavajuća količina prostora za noge.

Kada su u pitanju ubrzanje i kapacitet skladištenja, RS 4 se ističe među svojim kolegama. Može ubrzati od 0 do 100 km/h za manje od četiri sekunde i još uvijek pruža izdašnih 500 litara prtljažnika. Oblik prostora je skoro kvadratan, što omogućava utovar bez napora, a sa obe strane postoje praktični pretinci za odlaganje manjih predmeta. Iako se nasloni sedišta ne preklapaju potpuno ravno, oni nude fleksibilni podjelu 40:20:40, omogućavajući savršenu ravnotežu između smještaja putnika i transporta većih stvari.

Šta da kupim?
Kada je u pitanju odabir motora i opreme, koje opcije bi bili naš preferirani izbor?

Konkurentski RS 4 opremljen je opcijom sa jednim motorom. Njegova inovativna hot-V konfiguracija turbo punjača efektivno minimizira ili čak iskorenjuje bilo kakvo kašnjenje u turbo odzivu, osiguravajući besprijekornu isporuku snage. Ovaj izvanredan motor je sposoban da generiše impresivnih 600 Nm obrtnog momenta, koji ostaje konstantno dostupan u širokom rasponu od 2.000 do 5.000 obrtaja u minuti.
Odlikuje se jedinstvenim mat oblogama od karbonskih vlakana na retrovizorima, branicima i bočnim pragovima, Trim model RS 4 izdvaja se od ostalih modela u konkurenciji.
Dostupnim opcijama nedostaju dodatne funkcije, a važne funkcije poput prilagodljivog tempoma su odsutne. Iako model RS 4 Vorsprung nudi više opreme, ne uključuje nikakve inovativne sisteme ovjesa.
Za one koji su dovoljno sretni da su naručili, konkurencija je predstavila najbolji RS 4 do sada, što ga čini našim najboljim izborom.

 

Uz dostupnost pogona na sva četiri točka i uključivanja karoserije za putovanja, M3 nudi uzbudljivo iskustvo vožnje kao nikada prije. Što se tiče raznolikosti, postoji širok raspon opcija za odabir. Po cijeni od 86.570 funti, m3 Touring je u velikoj konkurenciji sa Audijem. Međutim, da biste uživali u svim vrhunskim karakteristikama, možda ćete morati uložiti u neke skupe dodatne opcije.

Detaljne specifikacije M3 touring

M3 Touring pokreće BMW-ov s58 benzinski motor, 3,0-litarski šestoredni turbopunjač koji se može pohvaliti impresivnom snagom od 503 KS i 750 Nm obrtnog momenta. Ovaj napredni motor uključuje vrhunsku tehnologiju, uključujući 3D štampanu unutrašnjost u glavama cilindra, kao i kovane aluminijumske šipke i klipove za optimalne performanse.

Opremljen osmostepenim automatskim menjačem i sistemom pogona na sva četiri točka, Touring je neprimetno uparen. Za dodatnu svestranost, postoji i izbor potpuno odvojenih pogona na prednje točkove. Aktiviranjem funkcije kontrole pokretanja, Touring bez napora ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 3,6 sekundi, nadmašujući RS 4 za nevjerovatnih 0,3 sekunde.

Smješten na stražnjem dijelu vozila, naći ćete elektronski kontrolirani diferencijal s ograničenim proklizavanjem opremljen aktivnim vektoriranjem obrtnog momenta. Pored impresivnih komponenti pogona, vrhunski sistemi kontrole vuče i stabilnosti BMW-a M su bez premca u svojoj sposobnosti da pruže vozačima željeni nivo pomoći. Bez obzira da li više volite maksimalnu podršku ili minimalnu intervenciju, ovi sistemi nude širok spektar funkcija, uključujući i onu posebno dizajniranu da pomogne u izvođenju zapanjujućih klizanja na trkačkoj stazi.

Šasija
Prilagođena geometrija ovjesa platforme jednako je zamršena kao i kod m3 limuzine. Za razliku od Audija, on se ne oslanja na mehanički podesive amortizere, već se odlučuje za elektronsko upravljanje. Pored podupirača i smičućih ploča koje se nalaze ispod motornog prostora i srednje strukture karoserije, model Touring ima zadnji nosač donjeg dijela posuđen od M4 kabrioleta kako bi se nadoknadio nedostatak stražnje pregrade u karavanskoj verziji.

Tokom putovanja
Ponuda M3 Competition sastoji se od vozila visokih performansi, a Touring varijanta nije izuzetak. Njegove izuzetne sposobnosti držanja ceste pri velikim brzinama ulijevaju veliko samopouzdanje, čineći ga nevjerovatno impresivnim automobilom kada se gurne do svojih granica.

U urbanim sredinama i pri nižim brzinama, M3 možda neće pružiti najveću udobnost zbog čvrstih opruga i amortizera. Čak iu svom najmekšem načinu rada, ove komponente mogu dovesti do toga da vozilo naiđe na udarne rupe pri udaru ili oštro sleti na brze izbočine. Međutim, važno je napomenuti da se M3 nikada ne osjeća pretjerano krut, zahvaljujući visokokvalitetnim amortizerima i relativno višim bočnim stranama 19-inčnih prednjih guma.

Kada su u pitanju A i B putevi, BMW zaista blista, slično kao Audi. Kako povećavate brzinu i nosite veću težinu, ovjes se prilagođava i vožnja postaje značajno bolja. Rukovanje je okretno, ali neverovatno precizno, a njegov brzi odziv daje iluziju još veće agilnosti – otkriće koje samo postaje očigledan kada gurnete automobil do njegovih apsolutnih granica prianjanja.

Na suvim putevima nikada nećete iskusiti nedovoljno upravljanje zbog značajne količine težine postavljene preko prednje osovine. M3, pošto je široko vozilo, posebno je uočljiv na uskim britanskim sporednim putevima, posebno u poređenju sa Audijem.

Dok se iskustvo vozila na autoputu općenito odlikuje profinjenošću i udobnošću, prisutnost širokih guma Michelin Pilot Sport 4S i agresivnog sistema ovjesa malo umanjuju njegovu stalnu udobnost krstarenja u poređenju sa Audijem, uz nešto uočljiviji nivo buke na putu. .

Uprkos svom beskompromisnom izgledu, opciona zadnja sedišta od karbonskih vlakana nude izuzetan komfor tokom dužih putovanja. Čak i pri velikim brzinama, stabilnost ostaje postojana i nepokolebljiva.

 

Vlasništvo
Uprkos činjenici da RS 4 dijeli svoje temelje sa A4 generacijom iz 2016. godine, G21 generacija serije 3 Touring predstavljena je dvije godine kasnije. Kao rezultat toga, BMW posjeduje savremeniji osjećaj, posebno nakon značajnih ažuriranja unutrašnjosti od prošle godine. BMW se može pohvaliti elegantnim rasporedom dvostrukog ekrana koji se neprimjetno uklapa u tanku kontrolnu ploču, sa jednim od najizuzetnijih korisničkih interfejsa u industriji. Međutim, fizičke kontrole RS 4 ostaju jednostavnije za upotrebu.

Za one koji iskuse zapanjujuće bočne sile koje stvara izuzetna šasija M3, opciona sjedala od karbonskih vlakana pružaju neusporedivu stabilnost. Međutim, ova sjedišta možda neće svi preferirati. Svakodnevni vozači mogu smatrati da je uska i povišena potpora za butine neugodna pri ulasku i izlasku iz vozila, a centralna grba između nogu vozača može ometati agilnost vještih vozača koji koče lijevom nogom.

U našem najnovijem istraživanju snage vozača, BMW je nadmašio Audi, iako rezultat od 21 od 32 nije posebno pohvalan. Uprkos ovom relativno niskom rangu, vlasnici BMW-a su izrazili veliko zadovoljstvo motorima, menjačima, upravljanjem i infotainment sistemima svojih vozila.

Slično svom konkurentu, Audiju, BMW nudi standardnu ​​garanciju koja je jednaka njemu, zajedno sa trogodišnjim paketom kvarova koji je uključen prilikom isporuke.

M3 Touring, vozilo visokih performansi, nudi dovoljno mogućnosti za odlaganje koje ga čini pogodnim za svakodnevnu upotrebu. Sa prostranim džepovima na vratima, ovaj automobil pruža praktično odlaganje raznih predmeta. Prednje kante su podijeljene, što omogućava sigurno postavljanje boca. Dodatno, tu je i veliki pokriveni pretinac koji se nalazi na dnu komandne ploče, pružajući još više prostora za piće.

Iza ovih vrata, postoji povećana količina raspoloživog prostora za pametni telefon, zajedno sa velikodušnim, ali pomalo plitkim pretincem ispod prednjeg središnjeg naslona za ruke. Odabir sportskih sjedišta od karbonskih vlakana znači žrtvovanje džepova za karte ili odlagališta na poleđini sjedišta.

Upoređujući Audi RS 4 Avant i BMW M3 Touring, stariji pisac Auto Express-a Jordan Katsianis, koji ima 30 godina, ističe zadnja sjedišta BMW-a.
Praktičnost
Što se tiče ukupne praktičnosti, M3 Touring je usko rival RS 4.

Kada je u pitanju prostor pozadi, BMW blago nadmašuje Audi u pogledu prostora za kolena, iako je manje prostora za noge ispod sedišta od ugljeničnih vlakana. Sa druge strane, Audi ima blagu prednost u prostoru za glavu.

Iako se M3 može pohvaliti širom kabinom u odnosu na RS 4, zaostaje u pogledu udobnosti za tri putnika. Centralno sedište je i čvrsto i podignuto, a prisustvo velikog centralnog tunela stvara borbu za prostor za noge. Međutim, postoji srebrna obloga – ISOFIX nosačima se može lako pristupiti iza zaštitnih plastičnih poklopaca.

Prtljažnik M3, koji dolazi sa 500 litara, po veličini je uporediv sa svojim konkurentima. Njegovo široko otvaranje i nisko ograničenje opterećenja čine postavljanje glomaznih predmeta bez napora, a odvojena staklena vrata prtljažnika pružaju zgodan način za brzo utovar manjih predmeta.

Šta da kupim?
Kada smo suočeni s odlukom, koji motor i opremu treba izabrati?

Pogonski agregati: Slično Audiju, M3 Touring nudi samo jednu opciju motora. Međutim, apsolutno oduzima dah, ima dodatnih 49 KS i 150 Nm obrtnog momenta u odnosu na svog konkurenta.
Standardne boje unutrašnjosti za Trim uključuju crnu ili slonovaču, ali za nešto višu cijenu imate mogućnost da birate između raznolikog izbora boja kao što su srebrna, narandžasta ili čak jedinstvena kombinacija plave i žute specifične za M3.
Odlučili smo da idemo sa m3 Touring u njegovom originalnom obliku, jer lične preferencije igraju značajnu ulogu kada je u pitanju odabir opcija.
Ishod
Koje vozilo izlazi kao konačni pobjednik?

BMW M3 Touring izlazi kao pobednik.
Upoređuju se BMW M3 Touring i Audi RS 4 Avant, sa fokusom na statičnu 30 prednju stranu BMW-a.
Nakon dugog iščekivanja, BMW je konačno predstavio M3 Touring, koji je nesumnjivo nadmašio očekivanja. Ovo izvanredno vozilo je uzbudljiva kombinacija brzine, preciznosti i agilnosti, pružajući impresivne sposobnosti ubrzanja i kočenja. Nadalje, dodatak touring karoserije donosi potpuno novi nivo praktičnosti u jednačinu.

Iako bi određeni kupci mogli favorizirati Audijevu glatkiju vožnju, BMW-ova čvrstoća se pokazala kao vrijedan kompromis, s obzirom na izuzetno iskustvo vožnje koje nudi M3. Ipak, ključno je biti oprezan pri odabiru dodatnih funkcija, jer kumulativni trošak može eskalirati do zapanjujućih nivoa.

Oglasi