U posljednje vrijeme došlo je do značajnog porasta interesovanja za ovu temu, uglavnom zbog toga što mlađe generacije nemaju ovu karakterističnu karakteristiku.

Davanjem BSŽ vakcine novorođenčadi u ranoj dobi, rizik od teških oblika tuberkuloze može se značajno smanjiti, što je čini vrlo sigurnom i efikasnom opcijom imunizacije.
Obično se formiranje ožiljka uzrokovanog BSŽ vakcinacijom odvija otprilike jedan do dva mjeseca nakon primjene vakcine. Uobičajena je pojava da se daju pametni komentari o ljudima koji su porijeklom sa Balkana i po čemu se oni mogu razlikovati. Jedna od značajnih karakteristika je prisustvo izrazitog ožiljka koji je ostavila BS½ vakcina.

Unutar prvih 24-48 sati nakon porođaja, novorođenčetu se daje BSŽ vakcina, koja funkcioniše kao inicijalna zaštita od tuberkuloze. Ova posebna vakcina se primenjuje intrakutanom injekcijom u gornju trećinu leve nadlaktice.
Nakon primjene vakcine, bezbolna crvenkasta papula se obično pojavljuje u rasponu od otprilike 2-3 sedmice. Važno je napomenuti da kod otprilike 10 posto djece ova papula može napredovati u stadijum supuracije, što dovodi do eventualnog razvoja ožiljka u naredna 1-2 mjeseca.

Većina djece koja su primila vakcinu često zanemaruje stvaranje malog ožiljka na mjestu uboda. Obično se procjena prisutnosti ožiljaka dešava u rasponu od 4-6 mjeseci nakon vakcinacije. Ožiljci su otkriveni kod manje od 10 posto dječje populacije.
Na osnovu uputstava određenih medicinskih stručnjaka, preporučljivo je davati dodatne imunizacije djeci bez vidljivih ožiljaka do navršene jedne godine života.

Zbog nedostatka dokaza koji podržavaju njenu efikasnost i povezane zaštitne prednosti, vakcina se ne preporučuje za djecu stariju od 12 mjeseci koja nemaju ožiljak.
Dokazi o potencijalnim prednostima revakcinacije kod djece mlađe od 12 mjeseci, koja su već primila vakcinu, još uvijek su prilično ograničeni.

Oglasi