All for Joomla All for Webmasters

Dobrodošli!

Savjeti, ideje i prijedlozi za uređenje doma!

AKO STE LJUBITELJ JORGOVANA ONDA BISTE OVO TREBALI DA ZNATE

loading...

AKO STE LJUBITELJ JORGOVANA ONDA BISTE OVO TREBALI DA ZNATE – miris jorgovana je mnogima omiljeni

Ukoliko ste ljubitelji jorgovana, onda sigurno znate da je on jako popularan izbor u industriji ljepote, za kreiranje parfema te druge kozmetike, dok se također dosta koristi u proizvodnji osvježivača zraka, praška za veš i omekšivača. Mi vam ovog puta otkrivamo 9 činjenica koje sigurno niste znali o jorgovanu:

1. Na našu veliku žalost, jorgovan cvjeta samo tri sedmice tokom proljetnog doba. Svakako, ljubitelji ovog cvijeta bi voljeli da u njemu uživaju puno duže.

2. Postoje vrste jorgovana koje cvjetaju više puta tokom godine dana! Njihovi cvjetovi dobivaju interesantne plavkaste nijanse, a miris je jednako intenzivan i ugodan kao i kod sorti koje cvjetaju samo jednom.

3. Neke vrste jorgovana mogu da prežive i ekstremne uvjete poput jako niskih temperatura i do -50 stepeni Celzija! Iako možda djeluje nježno, ovaj cvijet je jako otporan i snažan.

4. Ukoliko imate jorgovan u svom dvorištu i želite imati glomazniji grm, onda ga rjeđe obrezujte. Za razliku od ruža koje bolje cvjetaju te napreduju što ih više režete, jorgovan je dovoljno obrezati samo jednom godišnje.

5. Postoji više od hiljadu vrsta jorgovana, kako u vidu grmlja tako i u vidu drveta!

6. Vjerojatno niste znali to da jorgovan pripada porodici maslina.

7. Cvijet jorgovana je jestiv a u nekim kuhinjama se koristi i kao idealan dodatak jelima, kao što se kod nas koriste peršun ili lovorov list.

8. Na jeziku cvijeća, ljubičasti jorgovan predstavlja i simbolizuje prvu ljubav.

9. U Japanu, jorgovan se uzgaja u varijanti drveta koje može narasti do visine i od osam metara. Zamislite prizor kada to procvjeta.

Tags: , , ,

Related posts