Da li često doživljavate uznemirujući fenomen buđenja u sitne noćne sate, posebno između 3 i 5 ujutru? Iznenađujuće, čak i ako niste konzumirali mnogo hrane ili tečnosti prije spavanja, vaš san je i dalje poremećen. Razlog za ovu pojavu je prilično neobičan i može biti teško shvativ. U suštini, vaše vlastito tijelo pokušava komunicirati s vama, iako nesvjesno, tako što vas budi u ovom određenom vremenskom periodu. Služi kao pokazatelj da nosite duboko ukorijenjenu brigu ili ogroman teret kojeg očajnički žudite da se oslobodite, ali niste svjesni načina da to učinite.

 

Proces buđenja odvija se kao rezultat energije koja izlazi iz pluća, praćena dubokim osjećajem težine i tuge. Tokom ovog transformativnog perioda vaša svijest počinje da se uzdiže, služeći kao nepogrešiv pokazatelj da veća sila, vrlo vjerovatno vaša sopstvena podsvijest, nastoji da uspostavi vezu sa vama. U skladu s principima kineske medicine, vaše fizičke i mentalne sposobnosti harmonično se usklađuju kako bi prenijele jedinstvenu poruku – naime, imperativnu potrebu da oslobodite svoju dušu od nakupljene težine koju nosi.

 

Postoji razlog zašto se često budite u različito vrijeme tokom noći. Trenutno ste podvrgnuti značajnoj količini stresa i anksioznosti. Ipak, uključivanjem u aktivnosti poput meditacije, pozitivnog razmišljanja, opuštanja i vježbi istezanja, moći ćete se vratiti u san. Doživljavate emocionalni stres i zahtijevate ili da oprostite nekome ili da od njega dobijete oprost. Uključivanje u vježbe dubokog disanja može vam pomoći u opuštanju i sposobnosti da zaspite.

 

Nakon buđenja iz prvog sna, ako doživljavate visok nivo stresa i simptoma anksioznosti, prakticiranje meditacije, pozitivno razmišljanje, tehnike opuštanja i vježbe istezanja mogu vam pomoći da ponovo zaspite. Ako se probudite između 1 i 3, to sugeriše da vas nešto emocionalno opterećuje. To može biti potreba da nekome oprostite ili potreba da neko oprosti vama. Uključivanje u vježbe disanja može pomoći u održavanju sna. Nakon buđenja nakon 5 sati ujutro, prije zore, tijelo šalje poruku da energija potiče iz crijeva, što ukazuje na potrebu da se pozabavite emocionalnim stanjem koje vas opterećuje.