Kuhinjske krpe su nezaobilazne za svakodnevicu, a uprkos čestom pranju, neke tvrdokorne mrlje jednostavno ne popuštaju.

U svjetlu ovoga, predlažemo povratak tradicionalnim metodama pranja tkanina, korištenjem sastojaka koji su vrlo efikasni u uklanjanju prljavštine i mrlja.

Preporučljivo je oprati krpe za čišćenje od mikrovlakana, mopove i krpe za prašinu nakon svake upotrebe kako biste uklonili svu nakupljenu prljavštinu.

Prilikom sortiranja rublja važno je imati na umu materijale od kojih se peru. Krpe i ručnike od mikrovlakana treba odvojiti od pamučne ili lanene odjeće kako bi se spriječilo oštećenje. Takođe je ključno da nikada ne perete tkanine bez dlačica sa predmetima od mikrovlakana kako biste osigurali njihovu dugovečnost.

Ako ste zabrinuti oko uklanjanja posebno tvrdokorne prljavštine ili specifičnih mrlja, preporučuje se da prethodno tretirate zahvaćeno područje. To uključuje nanošenje sredstva za uklanjanje mrlja na bazi enzima ili snažnog deterdženta za pranje rublja direktno na mrlju, a zatim ga utrljajte u vlakna prstima. Nakon toga ostavite krpu na stranu najmanje 10 minuta kako bi enzimi počeli razbijati molekule mrlje.