U Španiji se dogodio dramatičan susret plivača i ajkule, prenose lokalni mediji. Opasno stvorenje upustilo se u neobičnu konfrontaciju tokom pecanja, na kraju gađajući plivača u ozloglašenom napadu ajkule. Zbog svoje dezorijentacije, životinja je napala stopalo plivača. Navodno se ovaj nesvakidašnji incident dogodio dok je čovjek stajao u plićaku, a ajkula mu je iznenada naletjela na nogu i nanijela mu bolan ugriz. Odmah nakon napada, okolina oko njega postala je obojena crvenilom.

 

Incident se dogodio na plaži Rabdels, koja se nalazi u opštini Oliva, južno od Valencije. Lokalne vlasti su na ovaj incident reagovale izdavanjem naredbe o zatvaranju svih plaža duž obale, uključujući i obližnja ostrva Majorku, Menorku i Formenteru, dok se ne završi istraga o ovom neobičnom događaju. Žrtva, koja je napadnuta dok je plivala, izjavila je za regionalni list Las Provincias da je primijetila sjenu u vodi, a zatim je doživjela iznenadni udar u lijevu nogu, nakon čega je uslijedio ugriz za desno stopalo. Shvativši hitnost situacije, osjetio je nalet adrenalina dok je pokušavao potražiti pomoć, pazeći da ne izazove paniku među ostalim plivačima. U tom trenutku nije bio ni svjestan da ga je napala ajkula.

 

“Svi strahovi su nestali. Primijetila sam krv i odlučila da se ne uzrujavam, kako ne bih izazivala paniku kod drugih. Otišao sam dublje u more da smirim situaciju – rekao je hrabri plivač. Britanski Daily Mail prenosi da je riječ o lokalnom stanovniku. Nakon napada izašao je iz mora i potražio liječničku pomoć. lokalnu medicinsku ustanovu, uz dodatnu vakcinu protiv tetanusa. Stručnjaci su analizirali uzorak ugriza na njegovoj nozi i zaključili da je napad izvela plava ajkula (plava ajkula), što je navelo grad Maslina da privremeno zatvori sve plaže kao preventivnu mjeru dok je opasna životinja u blizini.