Rak pluća je opasna bolest od koje svake godine oboli blizu 7.000 osoba u Srbiji, a 4.600 podleže toj bolesti.

Nažalost, ova bolest je u 63. godini života odnela život cenjenog srpskog glumca Đarka Lauševića. Ranije je ista bolest odnela život i proslavljenog glumca Nebojša Glogovca. Rak pluća jedan je od četiri najčešća oblika malignih bolesti, koji se nalazi ispred raka debelog crijeva, raka dojke kod žena i raka prostate kod muškaraca.
Najopasniji tip karcinoma pluća se često identifikuje kao mikroćelijski ili karcinom malih ćelija. Dok sami kancerozni tumori mogu biti fizički mali, bolest se često manifestira metastazama koje su već u tijeku do trenutka kada je dijagnosticirana. Ovaj tip raka brzo napreduje i može biti invazivan od samog početka, što može ograničiti pacijentove terapijske mogućnosti, smatra prim. dr sci. med. Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog. Simptomi raka pluća uključuju kašalj, iskašljavanje krvi, otežano disanje, bol u grudima, promuklost, umor i druge opće simptome koji mogu ukazivati ​​na druge bolesti povezane s plućima. Jedan neobičan simptom povezan s rakom pluća je bol u ramenu, koji se može pripisati prisutnosti pancoast tumora.
Rak pluća je klasifikovan u tri tipa: adenokarcinom, karcinom skvamoznih ćelija i mikrocelularni karcinom pluća. Među njima, mikrocelularni karcinom je najopasniji i brzo se širi, sa velikom vjerovatnoćom metastaza. Nemikrocelularni karcinomi, kao što su adenokarcinom i karcinom skvamoznih ćelija, mogu biti manje agresivni. Utvrđivanje dijagnoze karcinoma pluća vrši se nakon sveobuhvatnog kliničkog pregleda, rendgenskog i CT snimanja pluća, biopsije pluća ili torakoskopije. Ovi detaljni pregledi su ključni za određivanje težine bolesti.
Najpovoljniji izgledi su za one pacijente čiji su tumori operabilni. Opcije liječenja variraju i mogu uključivati ​​citostatike, radioterapiju i druge metode. Za osobe koje puše i starije su od 35 godina, preporučuje se redovno snimanje pluća, posebno ako imaju uporni kašalj. Uključivanje snimanja pluća u rutinske medicinske preglede može omogućiti brzo otkrivanje i liječenje.

Oglasi