5 ZNAKOVA KOJI UKAZUJU NA ELEKTRIČNE KVAROVE U DOMU – problemi sa električnim uređajima ili instalacijama izazivaju 9% požara u domovima

Treperenje svjetla
Ako niste znali, sijalica se vremenom, pod snagom naleta električne energije, sama odvrće, tako da će napon učiniti da ona počne da treperi. Ovo znači da jednostavnim dotezanjem možete ovo dovesti u red, ali ako sijalica nastavi da slabi i treperi, problem se definitivno nalazi na drugom mjestu,

Čudni mirisi
Novi tehnički aparati, ili uređaji koji nisu bili korišteni duže vrijeme, mogu pružiti čudan miris. Oni koji su namjenjeni eksterijerima veoma brzo izgube ove neprijatne note, ali ukoliko se to ne dogodi i osjetite da neprijatne mirise topljene plastike ili spaljenih vlakana, onda je vjerovatno došlo do kratkog spoja.

Varnice
Ako utičnice varniče, to predstavlja veoma hitnu situaciju koja zahtijeva stručnu pomoć. Obavezno odmah isključite sve za šta znate da se nalazi na toj žili. A u slučaju da varnice dolaze iz uređaja, automatski mu prekinite dovod električne energije.

Iskakanje ili pregorevanje osigurača
Ako vaši osigurači često iskaču, vaša strujna instalacija se definitivno nalazi pod kratkim spojem u nekom svom dijelu. Kada iste naprave kao što pegle prekidaju vaše strujno kolo bilo gdje da ih uključite, onda je riječ o uređaju.

Topla plastika utičnica i utikača
Čak i pored grijnih tela i uređaja za kuhanje, aparati za domaćinstvo mogu biti vrući, ali utičnice i utikači nikada ne bi smjeli biti. Kada primjetite da su ovi elementi vrući prekinite dovod električne energije uređajima koji ih koriste. Ovo isto tako važi za zidne utičnice, utikače ili prekidače.

Oglasi