Ispitivanje jezika na indikacije ozbiljnih bolesti privuklo je pažnju naučnika.

Ovu metodu koriste kineski travari više od dva milenijuma, a trenutno je koristi umjetna inteligencija za dijagnozu bolesti na daljinu. Rezultati studije koju su proveli australski i irački stručnjaci pokazali su da jezična analiza može precizno dijagnosticirati zdravstvene poremećaje u čak 94% slučajeva.
Da bi to postigla, grupa istraživača je zatražila učešće 50 pacijenata koji su imali različita medicinska stanja, uključujući, ali ne ograničavajući se na dijabetes i anemiju, kako bi fotografisali njihove jezike.
Kompjuter je analizirao fotografije koristeći podatke iz prethodnih istraživanja o uticaju različitih zdravstvenih problema na boju, oblik i teksturu jezika. Njegova svrha je bila da identifikuje bolesti putem sistema za prepoznavanje obrazaca koji je bio programiran u njemu.
Prema profesoru Aliju Al-Nadžiju sa Univerziteta Južne Australije, koji je sproveo studiju, tradicionalna medicina već dugo podržava ideju da boja, oblik i debljina jezika mogu otkriti simptome širokog spektra bolesti. To uključuje dijabetes, probleme s jetrom, probavne i cirkulatorne probleme, kao i bolesti srca i krvi, koje također podržava konvencionalna medicina.

Stanje vašeg zdravlja može biti usko povezano sa izgledom vašeg jezika. Jezik može otkriti razna stanja i probleme koji mogu biti prisutni u vašem tijelu. Na primjer, bijeli ili žuti premaz na jeziku može ukazivati ​​na prisustvo bakterija ili kvasca. Crveni jezik može biti znak nedostatka vitamina, dok jezik sa glatkom površinom može ukazivati ​​na nedostatak gvožđa. Osim toga, natečen jezik može biti simptom alergijske reakcije ili osnovnog zdravstvenog stanja. Ako obratite pažnju na stanje vašeg jezika, možda ćete moći otkriti potencijalne zdravstvene probleme i potražiti odgovarajući tretman.
Prema The Sunu, promjene u izgledu ili osjećaju vašeg jezika obično nisu razlog za zabrinutost. Međutim, određene promjene mogu zahtijevati medicinsku pomoć i intervenciju.

Stanje žutog jezika karakterizira promjena boje jezika u žućkastu nijansu.
Kada neko ima dijabetes, žućkasti jezik može ukazivati ​​na njegovo prisustvo. Razlog za to je što osobe s ovim zdravstvenim stanjem imaju tendenciju da imaju povišene razine šećera u pljuvački. Ovaj povećani sadržaj šećera potiče rast bakterija na jeziku.
Do pojave dijabetesa tipa 2 dolazi kada se kapacitet tijela za procesiranje glukoze smanji, što je često uzrokovano značajnim povećanjem tjelesne težine. Osim ovog primarnog simptoma, pojedinci mogu osjetiti i pojačanu žeđ, učestalo mokrenje, iscrpljenost, nelagodu oko genitalnog područja i oslabljen vid.
Dijabetes tipa 2 često može ostati neotkriven tokom dužeg vremenskog perioda zbog općih ili odsutnih ranih simptoma. U rijetkim slučajevima, žuti jezik može ukazivati ​​na komplikacije s jetrom ili žučnom kesom, posebno ako je prisutna žutica.
Kada je vaša jetra oštećena i ne može efikasno upravljati nusproduktom bilirubina, koji se proizvodi nakon razgradnje crvenih krvnih zrnaca, to dovodi do stanja poznatog kao žutica. Ovo stanje karakteriše žutilo očiju i kože. Nadalje, žutica također može uzrokovati žutu boju usta.

Jezik koji postaje ljubičast je pojava koja je uočena u određenim okolnostima.
Rak jezika i druge vrste tumora mogu uzrokovati promjenu boje na unutrašnjoj strani usta, koja se može pojaviti kao tamnocrvena ili ljubičasta nijansa. Osim toga, ove izrasline mogu uzrokovati uporno krvarenje i može potrajati duže da se zacijele od drugih vrsta čireva u ustima.
Osim vidljive izrasline ili rane na jeziku, postoje i druge indikacije da osoba može imati rak jezika. Ovi simptomi uključuju grlo koje duže vrijeme boluje, otežano gutanje zbog bola i nelagodu ili osjećaj vrućine na jeziku.

Jezik je jarko crvene nijanse.
Ako tražite potencijalne indikacije Covid-19, jezik koji se čini crvenim može biti jedan od njih. Nedavno je studija sprovedena u Ukrajini 2022. godine uključivala ispitivanje 135 slika jezika pacijenata Covid-19 koje su snimljene putem pametnog telefona.
Prema nalazima, značajan dio blažih slučajeva Covida, konkretno 64%, bio je povezan s blijedoružičastim jezikom. S druge strane, crveni jezik je uočen u 62% umjerenih slučajeva. Međutim, najupečatljivije zapažanje bilo je da je tamnocrveni jezik bio prisutan u 99% teških Covid infekcija.

Upotreba jezika koja je namjerno izobličena ili izmijenjena od svog tipičnog značenja obično se naziva “uvrnutim jezikom”.
Nedavno istraživanje provedeno na Tajvanu sugerira da jezik koji izgleda blago crven i iskrivljen može poslužiti kao potencijalni znak upozorenja za moždani udar. Kao što mnogi znaju, moždani udar je izuzetno teško zdravstveno stanje koje se javlja kada je poremećen protok krvi u određenom dijelu mozga.
Prema studiji objavljenoj 2012. godine, pojedinci se mogu podvrgnuti fenomenu poznatom kao “odnos jezika” dok doživljavaju ili se oporavljaju od moždanog udara. Ovaj fenomen se javlja kada je poremećen protok krvi u određeno područje mozga. Međutim, važno je napomenuti da nisu sve osobe koje imaju poteškoća s govorom pretrpjele moždani udar, a vrijedi i obrnuto.
Uobičajeni pokazatelji moždanog udara su nagli osjećaji gubitka osjećaja ili slabosti u licu, ruci ili nozi, posebno na jednoj strani tijela. Dodatni simptomi uključuju borbu s govorom, zbunjenost i vrtoglavicu.

Upala jezika koja uzrokuje povećanje jezika.
Upala jezika, ili glositis, može se manifestovati kao otečen jezik. Međutim, važno je napomenuti da upaljeni jezici mogu izgledati ne samo uvećani, već i sjajni i crveni.
Anemija se može manifestirati kroz različite podražaje kao što su alergijska reakcija, suha usta, ozljede ili pothranjenost. Osnovni uzrok anemije često se pripisuje nedostatku željeza, koji se može pojaviti zbog trudnoće ili gubitka krvi. Dodatne indikacije anemije su krhki nokti, blijeda koža, kao i rane u ustima.

Oglasi