Mnogima čišćenje keramičke ploće na šporetu djeluje kao mnogo lakši posao u odnosu od klasične ringle međutim većini domaćica održavanje ravne ploče zadaje velike glavobolje a najviše kada jelo iskipi. Naime, umjesto kupovine skupih hemijalika i sredstava za čišćenje možete pokušati sa nekim prirodnim srredstvima. Morate da koristiti isključivo mekane krpe i spužvice , a žice u širokom luku izbjegavati. Ova prirodna sredstva za čišćenje možete napraviti veoma jednostavno.

 

So i soda bikarbona
U jednoj posudi pomiješajte sol i kašiku sode bikarbone, dobro izmiješajte pa dodajte kašiku vode i miješajte dok ne dobijete pastu. Smjesu nanesite na spužvu i s njom očistite ploču. Mlakom vodom i čistom krpom prebrišite ploču, a ona će zasijati kao da je nova. 

Limun i soda bikarbona
Limun je se oduvijek pokazivao kao odlično sredstvo za masnoću, a soda bikarbona u kombinaciji je odlična za čišćenje keramičke ploće. Šaku sode bikarbone postpite po ploći ili ringlama a zatim istrljajte šporet sa kriškom limuna. Soda će pomoći da skinete masne fleke, kada uklonite fleke vlažnom krpom prebrišite šporet.

 

Alkoholno sirće
Zaprljanu ploću vjerovali ili ne veoma lako ćete očistiti sa alkoholnim sirćetom. Pomiješajte alkoholno sirće i vodu u razmjeri 1:2 i uspite u bocu sa raspršivačem. Ova smjesa je odlična ali i za čišćenje ostalih kuhinjskih elemenata.

Pasta za zube
Na tufer , vatu ili maramicu nanesite pastu , lagano utrljajte na ploću i na kraju samo prebrišite mokrom krpom. Odlična je i efikasna za skidanje zakorjelih fleka od iskipljelog mlijeka ali i za uklanjannje mrlja od ulja prilikom prženja.

Oglasi