Prepustite se bogatoj i dekadentnoj čokoladnoj ganache glazuri. Kolač kojeg svi vole!

Sastojci:
10 kom bjelanjaka
17 kašika šećera
10 dkg mljevenog kikirikija(kupiti u ljusci-obavezno)
10 dkg mljevenih-prženih lješnjaka
1 kašika ulja
3 kašika brašna
2 kašike kakaa i 1 prašak za pecivo : )
KREMA
10 žumanjaka
10 dkg čokolade + dvije snickers čokoladice
20 dkg šećera
20 dkg margarina
20 dkg sjeckanog kikirikija
1 karamel preljev koji se stavlja preko kreme

Način pripreme je sljedeći:

Počnite tako što ćete odvojiti bjelanjke od žumanjaka i snažno ih umutiti dok ne stvore čvrstu pjenu (takođe volim da ubacim malu količinu soli da poboljšam njihovu stabilnost). Nakon toga postepeno dodajte šećer i ulje u smjesu.

Pomiješajte lješnjake, mljeveni kikiriki (najbolje onaj sa ljuskom, pa ih ogulite i sameljite), brašno, prašak za pecivo i kakao u posudi, a zatim ih nježno i oprezno izmiksajte dok ne nalikuju zbijenom snijegu, održavajući njegovu tvrdoću do najveće mogućem stepenu.

Smesu rasporedite na maslacem podmazan pleh ili papir za pečenje i pecite biskvit na 180*C oko 25 minuta. Ipak, pazite na vrijeme pečenja jer ono može varirati ovisno o vrsti pećnice koju koristite.

KREMA:

Pomiješajte šećer i izmiksana žumanca, pa kuhajte na pari i kuhajte dok se potpuno ne skuva. Kada je kuhano, ubacite čokoladu i lagano miješajte dok se ne otopi (opcionalno možete dodati dvije Snickers čokoladice, iako to nije neophodno). 🙂

Pustite da se ohladi prije nego što margarin sjedinite u ohlađenoj posudi. Za karamel preliv lično koristim Kandit karamel preliv, ali postoji i opcija da upotrebim prave karamele i istopim ih.

GLAZURA:

Najradije koristim Zbregov sl kremu koja iznosi 500 ml slatkog vrhnja. Obično koristim 300 grama čokolade za kuhanje, pazeći da sadrži minimalno 50% kakaa.

Kada se krema dovede skoro do tačke ključanja, pažljivo je sklonite sa vatre i pomešajte sa izlomljenom čokoladom, lagano mešajući dok se čokolada potpuno ne otopi. Dobijenu smjesu zatim možete preliti preko kolača i ostaviti da se dobro ohladi prije serviranja.

Oglasi