Vuku Vico, zvanom Vicoštajn na YouTube-u i TikToku, određen je pritvor od četiri mjeseca. Razlog za njegovo pritvaranje je navodna umešanost u radnje mladića koji je izvršio gnusni čin nasilja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru.

Navodi se da je dječak gledao video koji je Vicostein postavio na YouTube i koji prikazuje mladića kojeg maltretiraju i prijete mu internetski nasilnici. Na snimku, mladić je ubio jednog od svojih vršnjaka snajperskom puškom, a zatim se slikao sa svojim prijateljima koji drže oružje uzvikujući “Ovo je samo početak”. Video je uključivao uznemirujuće poruke i pružao upute o tome kako postupati s osobama koje ne uzvraćaju osjećaje naklonosti. Replikacija ovog videa od strane mladića bila je skoro identična onome što je prikazano u originalnom videu.
Navodno, počinilac je pratilac Vicoštajnovog profila. Iako je snimak skinut, BIA ga je uspjela pronaći nakon pretresa TikTokerove kuće. Nedavno je na svom zvaničnom Instagram nalogu podelio svoja iskustva svog 30-dnevnog boravka u Beogradu CZ sa svojim pratiocima. Kako prenosi Mondo, on je otkrio da je komunicirao sa nekoliko zatvorenika, uključujući oca dječaka koji je počinio zločin. Na pitanje o njegovom pritvoru, jednostavno je odgovorio da je bio na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme.

Prvobitno nazvan “Ubistvo mrzitelja”, a kasnije rebrendiran u “Moj prvi profesionalni mini-film”, njegov film je snimljen tokom februara i marta, nakon jednogodišnjeg perioda predprodukcije. Trominutni kratki film vrti se oko protagoniste kojem se šalje prijeteća poruka o njegovoj porodici, koja ga navodi da preuzme akciju u svoje ruke. Nakon što je izvukao snajperistu iz auta, on skenira zgradu u kojoj se nalazi njegova meta, nišani i puca prije nego što ekran pocrni. Glavni junak, međutim, tvrdi da to nije kraj, jer mu i dalje prijete neki pojedinci. Vrijedi napomenuti da se ovaj događaj dogodio prije masakra, koji je okupio stotinu hiljada gledalaca koji su hvalili glumu i radnju filma. Prije toga, režiseru su nedostajali potrebni resursi i budžet za stvaranje akcionog filma. Početak videa prati izjava o odricanju odgovornosti koja pojašnjava da je sadržaj fikcija i da nije vezan ni za kakve događaje iz stvarnog života.

Kao registrovani preduzetnik, posedujem kompaniju za proizvodnju filmova. Iako sam u početku imao namjeru da se diverzificiram u druge žanrove, trenutno oklevam da to učinim. To je zato što sam priveden i zadržan trideset dana nakon snimanja akcionog filma. Kao javna ličnost, posvećen sam pridruživanju kampanjama protiv nasilja, a produkcija filma je rezultirala mojim zatvaranjem. Pozvan sam na Slavu (6. maja) na ispitivanje zbog neovlašćenog posedovanja vatrenog oružja, zbog čega je izdat nalog za pretres. Pretresom je pronađeno predmetno vatreno oružje. Policija je svjesna da učestvujem u airsoft aktivnostima. Očekujem da ću na predstojećem suđenju dobiti oslobađajuću presudu. Ipak, ako budem proglašen krivim, moja sposobnost da se oglašavam bit će ugrožena. Mogu mirno da spavam kao beba, iako nemam nikakvu krivicu.

Oglasi