Da li ste ikada iskusili nevoljni trzaj u očnim kapcima? To može biti prilično neugodno jer je izvan nečije kontrole.

U medicinskom smislu, ovo treperenje očnih kapaka se naziva blefarospazam, dok je u običnom govoru poznato kao grč oka.
Trzanje očnih kapaka se često može pratiti do stresa kao primarnog faktora. Stres je dobro poznat uzrok zdravstvenih problema i može biti štetan na mnogo načina. Nezdrave navike poput prekomjerne konzumacije kofeina, pušenja i još mnogo toga mogu pogoršati nivo stresa. Preporučljivo je svakodnevno pratiti nivoe stresa i pokušati ih svesti na najmanju moguću meru.

Postoji mnogo načina za ublažavanje nivoa stresa, a meditacija i intimnost s partnerom su dvije dobro poznate metode. Pokazalo se da ove prakse pozitivno utiču na nečiji imuni sistem, smanjuju nivoe kortizola i podstiču opuštanje nervnog, respiratornog i cirkulatornog sistema. Ako osjetite trzanje očiju, to može biti uzrokovano umorom ili iritacijom očnih kapaka. Ako problem i dalje postoji, preporučljivo je potražiti savjet od oftalmologa.

Kakav je sistem vjerovanja u narodnoj kulturi?

Balkanci imaju različite interpretacije trzanja očiju. Za neke, trzanje desnog oka ukazuje na to da će se ostvariti svaka misao koju imaju u tom trenutku. Nasuprot tome, trzanje lijevog oka smatra se lošim znakom.

U određenim područjima postoji vjerovanje da će se, kada ženi zadrhti lijevo oko, ponovo spojiti sa svojom drugom drugom nakon dužeg perioda razdvojenosti. Suprotno tome, u drugim regijama smatra se da treperenje gornjeg kapka desnog oka ukazuje na predstojeću porodičnu sreću, dok donji kapak sugerira upoznavanje s novim ljudima. Vjeruje se da gornji kapak lijevog oka označava rođenje muškog djeteta, dok donji kapak ukazuje na nesreću.

Oglasi