Da li ste znali da postoje tri vrste orgazma za koje vjerovatno još niste čuli!

Koje su to 3 vrste orgazma! Jedan od njih je MENTALNI orgazam

“Orgazam je u mozgu, a ne u genitalijama” – citat iz knjige “Kako žena želi”“ Emili Nagoski, američkog stručnjaka za seksualno obrazovanje sa dvadesetogodišnjim iskustvom.

Mozak je uključen u sve što nam se dešava, pa tako i u orgazam! Zahvaljujući ogromnom protoku krvi u trenutku orgazma, mozak trenutno dobija ogromnu dozu kiseonika i hranljivih materija. Bukvalno je preplavljen neurohemijskim jedinjenjima oksitocinom i dopaminom, koji nam daju osećaj blaženstva i ljubavi prema bližnjem. Ako govorimo o nivou moždane stimulacije, onda orgazam prevazilazi sve ostale stimulanse zajedno. Međutim, tu nema nikakve senzacije. Biće senzacija ako podesite povratne informacije. Ne kada mozak dobija bonuse od rada genitalija, već naprotiv – kada se glavna radnja dešava u mozgu: orgazam isključivo snagom misli.

Deluje neverovatno, ali tokom eksperimenata sa MRI skenerima na Univerzitetu Rutgers, žene su uspele da postignu orgazam identičan onom koji se postiže fizičkom stimulacijom samo snagom mašte. To je moguće, pa čak i snimljeno instrumentima. Autor smelih eksperimenata je neuronaučnik i koautor knjige “Nauka orgazma” Bari Komisaruk. Prema njegovim rečima, način za postizanje mentalnog orgazma je individualan za svaku ženu.

Druga vrsta orgazma je KORGAZAM (sportski orgazam)
Izraz “korgarizam” nastao je od dve reči – “jezgro” (mišići jezgra su kompleks mišića koji su odgovorni za stabilizaciju karlice, kukova i kičme) i “orgazam”. Ovo je naziv za orgazam koji se javlja tokom različitih vrsta fitnesa i uzrokovan je napetošću u mišićima jezgra. Za razliku od mentalnog orgazma, ovde je mozak potpuno isključen. Stoga je vrhunac, koji nastaje u potpuno radnom zastoju – usred prepune sale, često veliko iznenađenje.

Iako nema čemu da se čudite: svaki seksolog će reći da je ritmičko kretanje u pozadini dubokog disanja i prazne glave najkraći put do fizičkog zadovoljstva. Ljudi su počeli da pričaju o korgazmu još pre više od pola veka. Termin je skovao i prvi upotrebio ozloglašeni američki naučnik, osnivač Instituta za istraživanje seksa, Alfred Kinsi 1953. godine.

U monografiji “Seksualno ponašanje kod žene”, naučnik govori o 5% žena među svojim pacijentima koje su, dok su se bavile sportom, iznenada doživele orgazam.

Treća vrsta orgazma je BREINAZAM – Breinazam je pojednostavljeni naziv za fenomen ASMR, autonomni senzorni meridijanski odgovor. Ovo je još jedna vrsta zadovoljstva koje uključuje mozak, ali u većini slučajeva bez erotske konotacije. Počeli smo da pričamo o breinazmu pre nekoliko godina, kada se na internetu pojavilo mnogo ASMR kanala, a na njima stotine video zapisa za svačiji ukus.

Da biste razumeli kakvo je ovo zadovoljstvo, setite se trenutaka kada su vam se naježile koža dok ste nešto slušali ili gledali. Okidači dolaze u nekoliko vrsta. Ima onih zvučnih, kada zadovoljstvo dolazi od šaputanja, šuštanja listanja stranica, laganog tapkanja noktima po tvrdoj površini ili zveckanja sprava. Postoje vizuelni okidači, čije značenje su glatki pokreti koji se ponavljaju, poput masaže. Postoje situacioni okidači, ili, kako ih još zovu, igre uloga. U ovom slučaju, osoba uživa u gledanju scena iz života u kojima mu se ukazuje povećana pažnja. Ovo može biti poseta kozmetičkom salonu, odlazak kod frizera ili poseta lekaru.