U današnjem postu vam donosimo jedan zanimljiv savjet. Naime , ruski agronomi daju savjet kako da napravite plodno tlo i uzgajate biljke sasvim prirodno i to bez okopavanja, zaljevanja i prskanja. Pisali smo vam o pametnoj bašti u selu Šušnkoje koje se nalaze u Rusiji, a danas vam mi dajemo zanimljive prijedloge ovih ruskih agronoma. Ako želite da uzgajate sasvim prirodno povrće oni vam savjetu da to možete raditi na sasvim prirodan način:

 

1. Bez okopavanja zemlje
Vjerujemo da svi znate da se plodni dio zemlje nalazi na površini zemlje, ukoliko iskopamo rupu možemo da vidimo da na dnu nema plodnog zemljišta, pa zato ruski agronomi smatraju da je nepotrebno prekopavati zemlju i tako uništavati prirodno najplodniji dio zemljišta.

2. Sadnja izmiješanih kultura
Prijedlog ruskih agronom je sa sadite različite kulture zajedno tj ako sadite paradajz da ga izmiješate sa paprikama , krastavcima itd i to na taj način što ćete saditi jednu sadnicu paradjza , pa drugog povrća i tako redom. Naime, ovako izmiješane kulture rade jedna za drugu i sprječava se razvoj bolesti.

3. Povećati plodnost zemljišta pomoću zakona prirode
Plodno tlo nije zemlja. Zemlja je njen sasstavni dio ali je samo okvro na kome se formira plodni sloj. Tlo se raspusti, rastrese tako što ćete posaditi jednogodišnje biljke sa dugim korijenom nekoliko puta zaredom Kada im ovi korijeni dugi odumru postojaće prolazi kojih će tlo biti rastresito. Gdje da nabavite elemente u tragovima koji su potrebni biljkama. prekrijte biljke počupanom travom, opalim lišćem , suhim biljkama i truljenjem se formira plodno tlo na kojem ćete saditi bez kopanja.

 

Oglasi