Ako ste već obožavatelj, nema potrebe za uvodom, što vam omogućava da zaronite pravo u odjeljak o cijenama u nastavku. Međutim, ako ste novi u ovome, kratak pregled će vam pružiti određeni kontekst.

Potražnja za vozilima sa dvostrukom kabinom trenutno doživljava izuzetan porast popularnosti. Zapravo, Toyota HiLuk i Ford Ranger u konfiguraciji sa duplom kabinom 4×4 pojavili su se kao prva dva novokupljena vozila Australaca u 2022. i do sada u 2023. godini.

Ne samo da je Ford Ranger iz 2023. omiljen među potrošačima, već je zaslužio i prestižnu titulu Vozačkog automobila 2023. godine, učvršćujući svoj status hvaljenog vozila.

Može li Ford iskoristiti ogromnu popularnost Rangera ili jednostavno zadovoljiti zahtjeve potrošača? U svakom slučaju, predstavili su novi dodatak Ranger liniji: Ranger Platinum. Pozicioniran kao vrhunac Ranger asortimana, Ranger Platinum zauzima prvo mjesto, osim ako se ne računaju izvanredne performanse Raptora, koji se izdvaja od ostalih Ranger modela.

Koja je cijena Ford Ranger Platinum u Australiji?
Po cijeni od 78.190 USD plus troškovi na putu, Ford Ranger Platinum 4×4 dvostruka kabina nadmašuje svog prethodnika, Ranger Wildtrak V6, za dodatnih 5800 USD. Nadalje, premašuje cijenu ‘posebnog izdanja’ četverocilindričnog Wildtrak Ks-a za 2200 dolara.

 

Da stvari stavimo u kontekst, Ranger Raptor, sa svojim specifičnim motorom, ovjesom, karoserijom i sportskim interijerom, dolazi s cijenom od 87.990 dolara, isključujući troškove na putu. Stoga, Ranger Platinum još uvijek ima nešto što treba pokriti kako bi nadmašio aktuelnog šampiona cijena. Važno je napomenuti da cijene koje se ovdje spominju već uključuju najnoviji val povećanja cijena.

 

Međutim, važno je napomenuti da je Ranger Raptor dizajniran sa pristupom fokusiranim na sport, dok Platinum model služi široj publici kao mainstream varijanta. Stoga bi bilo nepravedno direktno upoređivati ​​to dvoje.

Šta izdvaja Ranger Platinum i da li je to isplativa investicija u poređenju sa V6 Wildtrakom?

 

Za početak ćemo ispitati sličnosti između Ranger Platinum i Ranger Wildtrak, kao i kako prvi poboljšava već dobro opremljenu osnovu drugog.

Slično Wildtrak varijanti, Platinum model također ima dizajn s dvostrukom kabinom sa četiri vrata i opremljen je snažnim 3,0-litarskim turbodizel V6 motorom od 184 kW, 600 Nm. Dolazi sa 10-brzinskim automatskim menjačem i nudi opciju pogona na sva četiri točka.

Slično Wildtraku, ovo vozilo ima 5,37 m visine i 2,2 m širine, uključujući retrovizore, što ga čini prilično prostranim.

 

Imajte na umu da visina ovog vozila nadmašuje Wildtrak za 34 mm, zahvaljujući predstojećem fleksibilnom sistemu montaže. Ovo je posebno važno zapamtiti kada se krećete kroz parkirališta s niskim krovom.

Što se tiče izgleda, prednji deo upadljivo podseća na vrhunski Everest Large SUV, sa matričnim LED farovima kao standardnom karakteristikom. Ovi farovi imaju mogućnost podešavanja snopa za bolju vidljivost tokom noćne vožnje.

Wildtrak, u poređenju, ima znatno veću količinu hroma prisutnog na rešetki, koja okružuje svjetla za maglu i ukrašava prozore.

Platinum model prikazuje 20-inčne srebrne legure koje zapanjujuće podsjećaju na one koje se nalaze na Everest Platinum, iako su zapravo izrađene s posebnim dizajnom. Dodatno, treba napomenuti da je Everest Platinum opremljen sa 21-inčnim točkovima, za razliku od 20-inčnih točkova na Platinum.

Dok je Wildtrak varijanta opremljena gumama za sve terene Goodiear Wrangler, Platinum model također ima gume Wrangler, ali sa nešto manje agresivnim gazećim slojem za cijelu sezonu. Ova modifikacija osigurava tišu vožnju po asfaltiranim putevima, a istovremeno pruža odlično prianjanje.

Kakav je unutrašnji prostor u Ford Ranger Platinum?
Preusmjeravajući našu pažnju na unutrašnjost, udubimo se u prepoznatljive karakteristike Ranger Platinum u odnosu na Wildtrak. Međutim, treba očekivati ​​da su određene komponente označene kao “platinaste” na Rangeru posuđene od Everest SUV Platinum.

Počećemo našu diskusiju sa zadnjih sedišta i napredovati ka prednjim. Sada, hajde da se udubimo u disparitete…pa…apsolutno sve. Ovaj sveobuhvatni kontrast proizlazi iz činjenice da ako se nađete pozadi, to implicira da niste uložili u Ranger, te stoga ne zaslužujete nikakve nadogradnje osim onoga što Wildtrack već nudi.

Jedna primetna promena na zadnjim sedištima je dodavanje šivenih kožnih presvlaka. Da biste spriječili bilo kakvu prljavštinu ili mrlje od radnih čizama, također su dostavljene patosnice.
Osim toga, nema ničeg novog, iako je bilo nepotrebno da postoji. Prisustvo ventilacionih otvora, džepova na naslonu sedišta i USB portova za punjenje je već utvrđeno.

Odrasle osobe naći će dovoljno prostora za glavu na zadnjim sjedištima Platinum modela, zajedno sa zadovoljavajućom količinom prostora za koljena, glavu i stopala ispod sjedišta. Dodatno, baze sedišta nude hvale vrednu podršku za butine.

Držači za flaše se mogu naći na vratima, dok su držači za čaše diskretno uvučeni unutar središnjeg naslona za ruke, što predstavlja mali izazov za pristup.

Pomerajući se prema prednjem planu i hvatajući pogled, postaje očigledno da Ranger Platinum nudi izuzetnu unutrašnjost. Obuhvaća sve jedinstvene karakteristike Wildtraka, zajedno sa odabranim elementima iz Ranger Raptora.

U nastavku ću se pozabaviti 12-inčnim multifunkcionalnim ekranom osjetljivim na dodir koji se nalazi u Platinum modelu. Pored toga, Platinum takođe uključuje vrhunski Bang & Olufsen zvučni sistem sa 10 zvučnika i 12,4-inčni digitalni ekran vozača iz Raptora.

Prednja sedišta, kao što se i očekivalo, presvučena su šivenom kožom i sada imaju 10-smerno električno podešavanje i ventilaciju za potrebe hlađenja i grejanja. Značajno je da Platinum model uključuje memorijsku funkciju za vozačevo sjedište, funkciju koja je odsutna i u varijanti Raptor i Wildtrak.

Što se tiče dodatnih pogodnosti, model Platinum nudi dvozonsku kontrolu klime koja podsjeća na Wildtrak stil, praktičnu podlogu za punjenje telefona i kultni McDonald’s držač za pomfrit.
Platinum model, koji se nalazi na krovu pored retrovizora, ima Wildtrak dodatni sklop prekidača koji veoma liči na kontrole koje se nalaze u avionu. Međutim, ovi prekidači nisu odgovorni za rad stajnog trapa ili obrnuti potisak. Umjesto toga, koriste se za zadatke kao što su kontrola svjetlosnih traka i vitla.

Zanemario sam da spomenem činjenicu da je volan u ovom vozilu opremljen grijanjem. Kao stanovnik najjužnije regije Australije, moram priznati da imam jak afinitet prema grijanim volanima.

Oglasi