Kathleen Folbid je dvije decenije bila u zatvoru u Austriji nakon što je optužena za ubistvo svoje četvero djece. Ona je naširoko smatrana najgnusnijim serijskim ubicom u državi sve do nedavnog otkrića da je zapravo nevina. Ovaj zapanjujući razvoj događaja oslobodio ju je i doveo u pitanje pravni sistem koji prije nekoliko godina nije uspio pravilno istražiti slučaj.

 

Kathleen je uporno tvrdila da je nevina u ubistvu svoje djece, da je ugušila svoje sinove Patricka i Caleba, kao i svoje kćeri Lauru i Saru. Uprkos tome što je sama sebe optužila, nedavna istraga je otkrila da su djeca umrla od genetskih abnormalnosti, oslobađajući Kathleen optužbi za koje je prvobitno bila osuđena.

Naime, Kathleen je proglašena krivom za izazivanje smrti svoje djece, ali je nauka od tada naknadno dokazala da je njihova smrt nastala prirodnim uzrocima te da ona nije kriva za njihovu smrt. Nakon što je puštena na uslovnu slobodu, Kathleen je izrazila svoju stalnu tugu za svojom djecom i zahvalila roditeljima na njihovoj nepokolebljivoj podršci tokom njenog boravka u zatvoru i koji su ponovo pokrenuli istragu jer bez njih ne bi bila ponovo oslobođena. Pravosudni sistem u Austriji kritiziran je zbog vođenja slučaja Kathleen, što je rezultiralo 25 – godišnjom zatvorskom kaznom. Tužioci su 2003. godine optužili Kathleen da je ugušila svoju kćer, ali je nova istraga pokazala da su djeca imala genetske mutacije koje su doprinijele njihovoj smrti. Uprkos njenom puštanju, Kathleenin advokat je priznao duboku nepravdu koja joj je učinjena i emocionalni danak koji joj je nanijeo tokom svih godina.