Oglasi - Advertisement

Gostujući u emisiji Jedno jutro TV dr. Svetlana Stanišić govori o kolesterolu, temi koja izaziva veliki interes javnosti. Ona ocrtava četiri temeljne strategije za učinkovito upravljanje razinama kolesterola. Mnogi pojedinci koji vode brigu o zdravlju često odlučuju isključiti žumanjke iz svojih obroka, odlučujući se umjesto toga za niskokalorične omlete napravljene samo od bjelanjaka.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Liječnik je istaknuo važnost prepoznavanja korisnih komponenti koje se nalaze u žumanjcima, uz nutritivne prednosti mesa, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda. Iako se može preživjeti bez ovih predmeta, oni nude značajne prednosti. Nadalje, liječnik je predložio četiri alternativne metode koje treba istražiti prije nego što se odluči ukloniti meso kao sredstvo za kontrolu razine kolesterola.

Važno poboljšanje naše prehrane bilo je uključivanje biljnih vlakana, osobito tijekom doručka. Umjesto da kupujemo unaprijed zapakirane zobene pahuljice, pripremamo vlastite tako da pomiješamo zob s mlijekom i kuhamo ih. Zob sadrži korisnu tvar zvanu beta-glukan, koja ima ključnu ulogu u smanjenju apsorpcije i cirkulacije kolesterola u tijelu. Za dodatnu borbu protiv kolesterola preporučljivo je jelima dodati mahunarke, sjemenke, lješnjake, orahe i bademe.

Dodatna strategija o kojoj treba razmisliti je uključivanje lješnjaka, oraha i badema u vašu prehranu, jer oni pružaju izvor fitosterola, koji su spojevi biljnog podrijetla slični kolesterolu. Ovi fitosteroli djeluju natječući se s kolesterolom u crijevima, pomažući u njegovoj apsorpciji. Ovaj čimbenik treba uzeti u obzir kada želite poboljšati svoje cjelokupno zdravlje. Preporučljivo je izbjegavati margarin. Daljnji prijedlog naglašava da je izbjegavanje margarina mudar izbor.

Iako mnogi pojedinci vjeruju da je problem povezan s razinama šećera, stvarni problem proizlazi iz uključivanja hidrogeniranog palminog ulja ili hidrogeniziranog biljnog ulja u kreme, vafle i slične proizvode, što ih čini sličnim margarinu. Iako se margarin prodaje kao alternativa bez kolesterola, istraživanja pokazuju da on može značajno povisiti razinu kolesterola – otprilike šest puta više od maslaca.

Upravo je to razlog zašto su domaći kolači s maslacem zdraviji izbor. Odabir hoćete li češnjak konzumirati u obliku kapsula ili ga potpuno izbaciti stvar je osobnih preferencija. Dr. Stanišić predlaže četvrti pristup koji uključuje uvođenje u prehranu namirnica koje su prijateljski raspoložene prema kolesterolu, poput češnjaka, maslinovog ulja i plave ribe. Dodatno, liječnik savjetuje da razmislite o upotrebi suplemenata, a pritom naglašava važnost opreza.

Neophodno je pridržavati se preporučene doze fitosterola jer prekomjeran unos može rezultirati negativnim posljedicama. Dr. Stanišić naglašava važnost opreza s dodacima češnjaka bez mirisa, koji možda neće imati istu razinu učinkovitosti. Kako biste spriječili nepotrebne troškove, preporučuje se odabir dodataka koji zadržavaju karakterističan miris češnjaka.

Oglasi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here