Oglasi - Advertisement

Pucanje noktiju može biti uzrokovano različitim faktorima koji utiču na njihovu strukturu i zdravlje. Jedan od glavnih uzroka pucanja noktiju je nedostatak vitamina i minerala u ishrani.Nokti, poput kože i kose, zahtevaju dovoljno vlage da bi ostali elastični i jaki. Nedovoljna hidratacija organizma može dovesti do isušivanja noktiju, što ih čini sklonim pucanju.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Nedostatak mangana može se manifestovati kroz niz neprijatnih simptoma koji utiču na različite aspekte zdravlja. Ovi simptomi mogu uključivati osećaj slabosti, što otežava svakodnevne aktivnosti, kao i pojave mučnine i povraćanja, koje mogu dodatno iscrpeti organizam. Takođe, vrtoglavica je čest simptom koji može izazvati dezorijentaciju, dok gubitak sluha može predstavljati ozbiljniji znak dugotrajnog nedostatka ovog minerala. Uz sve to, problemi sa kosom i noktima, poput slabljenja kose, njenog pojačanog opadanja i lomljivih noktiju, često ukazuju na to da organizmu nedostaje mangan.

  • Da bi se izbegao ovaj nedostatak, od ključne važnosti je unos hrane bogate manganom. Morski plodovi, poput dagnji, školjki i rakova, predstavljaju fantastičan izvor ovog minerala. Ne samo da su bogati manganom, već obiluju i drugim važnim nutrijentima kao što su B-vitamini, omega-3 masne kiseline i esencijalne aminokiseline, koje zajedno pomažu u održavanju optimalnog zdravlja.

Pored morskih plodova, orašasti plodovi poput lješnjaka, oraha i makadamije takođe sadrže visok nivo mangana. Oni ne samo da doprinose očuvanju nivoa mangana, već su bogati i vitaminom E, bakrom i magnezijumom, što ih čini izuzetno zdravim izborom za svakodnevnu ishranu.

Špinat je još jedan izvrstan izvor mangana. Samo jedna šolja ovog lisnatog povrća može obezbediti više od dvostruke preporučene dnevne količine vitamina A, kao i šest puta više od potrebne dnevne količine vitamina K, čineći ga neophodnim u ishrani onih koji žele očuvati svoje zdravlje i sprečiti manjak mangana.

BONUS TEKST

Jedna zanimljiva činjenica koja se tiče svakodnevnog života, a koju mnogi možda ne znaju, jeste kako kućne biljke mogu značajno poboljšati kvalitet vazduha u našim domovima i radnim prostorima. Naime, određene biljke imaju sposobnost da apsorbuju štetne hemikalije iz vazduha, oslobađaju kiseonik i vlaže vazduh, stvarajući tako prijatnije okruženje za život.

Jedna od najpoznatijih biljaka koja ima ovu funkciju je spatifilum, poznatiji kao “mirni ljiljan.” Ova biljka ne samo da prelepo izgleda sa svojim belim cvetovima, već takođe može da ukloni toksične materije poput benzena, formaldehida i trihloretilena iz vazduha, koje su često prisutne u našim domovima zbog nameštaja, boja i sredstava za čišćenje.

  • Još jedna biljka koja doprinosi čišćenju vazduha je zeleni ljiljan (chlorophytum comosum), poznat i kao “paukova biljka”. Ova biljka može da ukloni ugljen-monoksid i druge štetne materije iz vazduha, čime pomaže u smanjenju rizika od respiratornih problema. Takođe, veoma je jednostavna za održavanje, što je čini idealnom za ljude koji nemaju mnogo vremena za brigu o biljkama.

Aloe vera, osim što je poznata po svojim lekovitim svojstvima kada je u pitanju nega kože, takođe je efikasna u prečišćavanju vazduha od formaldehida i benzena, hemikalija koje se mogu pronaći u deterdžentima i proizvodima za ličnu higijenu. Pored toga, aloe vera noću emituje kiseonik, što je čini idealnom biljkom za spavaće sobe.

Ove biljke ne samo da osvežavaju prostor i dodaju prirodan element u enterijer, već takođe pomažu da dišemo čistiji i zdraviji vazduh. Dodavanje nekoliko ovih biljaka u dom može imati dugoročne koristi za naše zdravlje, kao i za opšti osećaj blagostanja.

Oglasi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here