Oglasi - Advertisement

Zatrudniti je proces koji može biti vrlo iznenađujući, čak i za one koji poduzimaju sve mjere opreza. Iako mnogi misle da su metode kontracepcije gotovo nepogrešive, postoje situacije koje nadmašuju granice mašte i otvaraju mogućnosti za trudnoću na načine koji nisu uvijek očekivani. Ginekologinja Mary Jane Minkin, koja ima veliko iskustvo u radu sa ženama koje su naišle na neočekivane trudnoće, podijelila je nekoliko neobičnih i nepredviđenih scenarija o kojima je otvoreno govorila, čime je izazvala potrebu za širim razumijevanjem mogućih rizika u vezi sa začećem.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Jedan od najčešćih, ali često pogrešno shvaćenih aspekata je pretpostavka da analni odnos automatski isključuje rizik od trudnoće. Iako neki parovi vjeruju da je analni seks sigurnosna mjera protiv začeća, to nije točno. Iako se čini da ne postoji mogućnost za trudnoću zbog razlike u anatomiji, važno je priznati da čak i male količine sperme mogu dospjeti do anusa. Zbog blizine vagine i rektuma, spermatozoidi mogu lako migrirati i “zaobići” kako bi ušli u vaginu, osobito ako dođe do prolapsa tkiva ili drugih fizioloških promjena. Dakle, rizik od začeća može se javiti, unatoč tome što mnogi smatraju da je analni seks siguran.

  • Još jedna situacija koja može povećati rizik od trudnoće odnosi se na praksu otvaranja zaštitne ambalaže zubićima. Iako mnogi ljudi ovo čine iz navike, važno je napomenuti da ovakvo postupanje može izazvati mikrooštećenja na kondomu, što potencijalno može smanjiti njegovu učinkovitost. Takve male ozljede nisu uvijek vidljive golim okom, ali mogu biti dovoljno ozbiljne da dopuste prolazak spermatozoida. Bez obzira na to koliko je zaštita pažljivo odabrana, ovi mali incidenti mogu ozbiljno ugroziti cijeli proces zaštite.

Jedan od neočekivanih faktora koji može povećati rizik od trudnoće je nošenje donjeg rublja tijekom intimnog odnosa. Iako je na prvi pogled ovo možda neuobičajeno razmišljati, činjenica je da sjeme može doći u kontakt s genitalnim područjem kroz tkaninu.

Iako je očigledno da se nošenje odjeće može smanjiti rizik od izravnog kontakta između penisa i vagine, sperma može ipak pronaći put kroz vlakna tkanine i doći do vagine, što stvara mogućnost začeća. Stoga je važno biti svjestan da kontracepcija nije uvijek 100% sigurna, posebno u situacijama kada postoji neka vrsta barijere, kao što je donje rublje.

Superfetacija je još jedan izuzetno rijedak fenomen koji može dovesti do trudnoće. To je medicinska anomalija koja se događa kada žena zatrudni po drugi put dok već nosi plod. Iako je nevjerojatno rijedak, fenomen superfetacije nastaje kada žensko tijelo oslobodi i oplodi dodatno jajašce dok je trudnoća već u tijeku. U takvim slučajevima, žena može nositi dva ploda koji su oplođeni u različito vrijeme, što može uzrokovati komplikacije tijekom trudnoće. Superfetacija ostaje vrlo neobičan fenomen, no medicinske studije pokazuju da ona može biti moguća, premda izuzetno rijetka.

  • Takođe, kontracepcijska pilula, iako vrlo učinkovita, nije potpuno nepogrešiva. Mnoge žene uzimaju pilule redovito, no postoje slučajevi kada se trudnoća dogodi čak i kad se pilula koristi prema uputama. To može biti posljedica nekoliko faktora, poput zaboravljanja doze, interakcije s drugim lijekovima ili gastrointestinalnih problema koji ometaju apsorpciju pilule. Dakle, dok kontracepcijske pilule predstavljaju jedan od najsigurnijih oblika kontracepcije, one nisu potpuno bez rizika, i postoje situacije kada se trudnoća može dogoditi unatoč njihovoj uporabi.

Rizik od trudnoće također može porasti u slučajevima kada nije pravilno postavljena intrauterina naprava (IUD), ili kada prostor unutar maternice nije dovoljno prilagođen uređaju. Nedovoljno postavljena IUD može uzrokovati izlijevanje sperme ili njen nepotpun prijenos, što smanjuje njegovu učinkovitost. Slično tome, kombinacija uljanih lubrikanata s kondomima može dovesti do oštećenja zaštite. Ove kombinacije mogu uzrokovati klizanje kondoma ili čak pucanje, čime se povećava rizik od trudnoće.

Ove situacije jasno pokazuju da, iako je kontracepcija vrlo učinkovita, postoje iznimno rijetke, ali ipak stvarne okolnosti koje mogu povećati šanse za trudnoću. Ključna lekcija koja se iz svega ovoga može izvući jest da je važno imati jasnu i temeljitu edukaciju o kontracepciji, razumjeti sve moguće rizike i redovito se konzultirati sa zdravstvenim stručnjacima kako bi se osigurala maksimalna učinkovitost zaštite.

Oglasi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here