Oglasi - Advertisement

Smrdibube, koje su se nekada smatrale samo sezonskim posetiocima u našim domovima, sada su postale pravi izazov, zahvaljujući promenama u klimi, posebno globalnom zagrevanju. Godinama nismo imali pravu zimu, pa su ove štetočine, koje obično beže od hladnoće, sada česti “stalni gosti” naših domova. Zima koja bi ih zadržala na otvorenom postala je gotovo nepostojeća, pa su smrdibube postale prisutne tokom čitave godine, ulazeći u tople prostore kao što su stanovi i kuće, tražeći sklonište od niskih temperatura.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Smrdibube, ili kako ih još nazivamo, „buve smrdljivke“, ne podnose hladnoću, pa im je prirodna reakcija da se pre zimskih meseci spremaju za prezimljenje. Kako bi se zaštitile od zime, ulaze u domove kroz sve moguće otvore – od vrata i prozora do manjih pukotina u zidovima.

  • Upravo zbog toga, kako bi ih odvratili od dolaska, mnogi savetuju postavljanje mreža na prozore i precizno zatvaranje prozora i vrata. Ipak, iako ove mere pomažu, smrdibube su postale toliko uporne da ponekad ni one ne mogu u potpunosti sprečiti njihov ulazak u naše domove.

U poslednje vreme, osim uobičajene vrste smrdibuba, na našim prostorima se pojavljuje i vrsta Nezara viridula, koja je poznata po svojoj intenzivnoj zelenoj boji. Iako oblikom tela liči na uobičajene smrdibube, ova vrsta ima svoje specifičnosti. Kao i ostale smrdibube, i Nezara viridula posjeduje mirisne žlezde koje proizvode hemijske supstance, čiji su neprijatni mirisi zapravo odbrambeni mehanizam. Naime, smrdibube ispuštaju te mirisne materije kada osete opasnost, stvarajući miris koji odbija njihove prirodne neprijatelje.

Iako se smrdibube teško mogu potpuno eliminisati, postoje prirodni načini za borbu protiv njih koji su efikasni, a ne koriste agresivne hemikalije. Jedan od najpoznatijih prirodnih repelenata je eterično ulje mente. Miris mente je izuzetno neprijatan za smrdibube, a možete napraviti sprej mešanjem eteričnog ulja mente i vode. Ovaj sprej treba naneti na sve ulaze u dom, poput prozora i vrata, i ponoviti postupak nekoliko dana, jer smrdibube mogu ponovo ući ukoliko sprej ne bude dovoljno snažan.

Još jedan prirodni način je iseckani beli luk. Miris belog luka takođe odbija smrdibube, pa je savet da ga iseckate na sitno i postavite na strateška mesta, poput prozora ili drugih potencijalnih ulaza. Ovaj miris će im otežati pristup vašem domu.

  • Smesa od ljuski luka takođe može biti vrlo korisna. Za njen pripremu, potrebno je da uzmete oko 20 grama ljuski luka i prelijevate ih sa litrom vruće vode, ostavite da odstoje 5 dana, a potom procedite tečnost. Ova tečnost je efikasna za tretiranje biljaka koje su napadnute smrdibubama. Ako imate povećanu količinu smrdibuba, možete biljke tretirati ovim sprejom čak do tri puta dnevno.

Smesa od čili paprika je još jedan moćan repellent. Za pripremu ove smese potrebno je da usitnite 100 grama čili paprika i prelijete ih sa 1 litrom vode, pa kuvate na laganoj vatri oko sat vremena. Nakon što se ohladi, procedite tečnost i razredite je sa 10 litara vode. Ova tečnost može se koristiti za prskanje biljaka i prostora gde su smrdibube najčešće prisutne.

Na kraju, postoji i smesa od semena gorušice, koja se pravi tako što se 0,5 kilograma samlevenog semena gorušice prelije sa pola litra vrele vode. Nakon mešanja, ostavite da se ohladi, a potom dodajte 9,5 litara vode i sve dobro promešajte. Ova tečnost je izuzetno korisna za tretiranje napadnutih biljaka. Kombinovanjem ovih prirodnih metoda, možete smanjiti broj smrdibuba u svom domu, čime ćete se barem delimično zaštititi od njihovog neprijatnog mirisa i štetnog uticaja.

Oglasi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here