Oglasi - Advertisement

Ako patite od dijabetesa, verovatno ste u nekom trenutku primetili da nivo šećera u vašoj krvi može rasti iznad normalnih granica. Ovo stanje, poznato kao hiperglikemija, može se manifestovati kroz niz specifičnih simptoma koje morate prepoznati kako biste na vreme preduzeli odgovarajuće mere.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Hiperglikemija je posebno opasna jer može izazvati brojne zdravstvene komplikacije, a njeni simptomi mogu biti vrlo slični drugim poremećajima, pa je važno da budete pažljivi, naročito ako imate problema sa mokrenjem. U ovom kontekstu, NHS (Nacionalna zdravstvena služba) naglašava kako je važno razlikovati visok nivo šećera u krvi od niskog nivoa šećera, jer oba stanja mogu imati različite uzroke i posledice.

Jedan od najvažnijih simptoma visokog šećera u krvi, ili hiperglikemije, je intenzivna žeđ koja dolazi s osećajem suvoće u ustima. Osim toga, postoje i drugi simptomi na koje treba obratiti pažnju, poput zamagljenog vida, prekomernog umora, naglog gubitka telesne težine, kao i probavnih smetnji, kao što su mučnina ili bolovi u stomaku. Svaki od ovih simptoma može ukazivati na povišen nivo šećera u krvi, pa je važno da se odmah obratite svom lekaru ukoliko ih primetite.

  • NHS posebno upozorava na dva ključna simptoma koja se mogu javiti u vezi sa mokrenjem, a koji mogu ukazivati na visok nivo šećera u krvi. Naime, povišeni nivo šećera u krvi uzrokuje izbacivanje tečnosti iz vaših ćelija, što povećava količinu tečnosti koju vaši bubrezi moraju obraditi i filtrirati. To znači da će vaša potreba za mokrenjem biti mnogo učestalija, a u nekim slučajevima može doći i do potrebe za mokrenjem tokom noći. Ako se probudite usred noći zbog potrebe da idete u WC, to može biti znak da vaši bubrezi naporno rade kako bi izbacili višak tečnosti iz organizma. Ovo je ozbiljan znak koji može ukazivati na dijabetes, a ako ga primetite, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom.

Još jedan važan aspekt kada govorimo o dijabetesu i njegovim simptomima su infekcije urinarnog trakta. Osobe sa visokim nivoima šećera u krvi, poput onih sa dijabetesom, skloniji su infekcijama mokraćnog sistema, uključujući infekcije bešike i mokraćnog kanala. Infekcije ovog tipa mogu se manifestovati kroz simptome poput peckanja prilikom mokrenja ili zamućenog urina. Takođe, krv u mokraći, poznata kao hematurija, ozbiljan je signal koji ukazuje na potrebu za hitnim medicinskim savetom. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, vrlo je važno da se odmah obratite svom lekaru, jer infekcije mokraćnog sistema mogu biti vrlo ozbiljne, naročito kod osoba sa dijabetesom.

Pitanje koje se postavlja mnogim osobama sa dijabetesom je: “Koji je idealni nivo šećera u krvi?” Idealni nivo šećera u krvi varira od osobe do osobe, ali postoje standardni ciljevi koji su od pomoći u praćenju i održavanju zdravlja. Za osobe sa dijabetesom, praćenje nivoa šećera u krvi je ključno. Jedna od opcija koju NHS preporučuje je korišćenje kućnog monitora za praćenje nivoa šećera, koji vam može dati uvid u prosječne vrednosti vašeg šećera u krvi, uključujući nivo HbA1c.

Nivo HbA1c, koji je pokazatelj prosečnog nivoa šećera u krvi u poslednja dva do tri meseca, treba da bude ispod 48 mmol/mol (ili 6,5% prema starom sistemu merenja). Preporučeni ciljevi za nivo šećera u krvi su 4 do 7 mmol/l pre obroka i manje od 8,5 do 9 mmol/l dva sata nakon obroka. Međutim, važno je napomenuti da se ovi ciljevi mogu prilagoditi prema potrebama svakog pojedinca, u zavisnosti od specifičnih okolnosti.

Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica u vezi sa svojim nivoima šećera u krvi, bilo da je reč o simptomima hiperglikemije ili hipoglikemije, ili o bilo kojem drugom pitanju vezanom za vaše zdravlje, preporučuje se da se obratite svom lekaru opšte prakse. Oni će moći da vas upute na dalja ispitivanja i, ako je potrebno, da vam propisu lekove ili promene u ishrani i načinu života koji će vam pomoći u održavanju zdravlja. U hitnim slučajevima, kada se simptomi pogoršaju ili kada osećate da nešto nije u redu, odmah se obratite hitnoj pomoći ili posetite najbližu medicinsku ustanovu kako biste dobili odgovarajuću pomoć.

Oglasi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here