Oglasi - Advertisement

Priča o Bogoljubu Raljiću počinje 1957. godine, kada je mladić rođen 1937. godine bio pozvan u vojsku. Bogoljub je bio običan mladić, pun života, rođen u Pančevu, a tokom vojnog roka služio je u Varaždinu. Iako je bio daleko od doma, održavao je kontakt sa porodicom, a njegov stric Dušan, koji je živeo u Pančevu, redovno je komunicirao sa njim putem pisama, prateći njegov vojni put i uslove života u vojsci.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Po završetku vojnog roka 1959. godine, Bogoljub se vratio u Pančevo, gde je odlučio da nastavi život sa svojom porodicom i započne zanatski rad. Upisao je postolarski zanat kod svog strica Dušana, koji je bio iskusni majstor, poznat u tom delu grada.

U to vreme, Bogoljub je imao i devojku, a veza je bila ozbiljna – ona je bila trudna i nosila je njihovog sina. Očekivao se dolazak novog člana porodice, što je bila velika sreća i nada za Bogoljuba.

  • Međutim, tokom jednog običnog dana, Bogoljub je nestao. Niko nije znao gde je otišao. Tog dana, jednostavno, nije se vratio kući. Prošlo je nekoliko dana, a njegova porodica nije imala nikakvih informacija o njemu. Niko nije znao da li je otišao u šetnju, da li je možda otišao na posao ili se jednostavno izgubio. Pokrenuta je potraga, pisana su pisma, kontaktirani su prijatelji i poznanici, ali sve je bilo uzalud. Nestao je bez traga.

Njegov stric Dušan, duboko pogođen Bogoljubovim nestankom, nije mogao da se pomiri sa činjenicom da je njegov rođak nestao, a da nikakve informacije nisu stizale. Uzimajući stvar u svoje ruke, Dušan je počeo da istražuje svaki trag, svaku mogućnost, razgovarao je sa komšijama, prijateljima i poznanicima, tražeći odgovore. 64 godine su prošle, a Dušanova potraga je trajala sve do danas. Unatoč tome što je vreme prolazilo i što je Pančevo drastično promenilo svoj izgled, Dušan nije odustajao.

Svaka nova informacija, ma koliko sitna bila, davala mu je nadu i motivaciju da nastavi s potragom. Preko svojih istraživanja, Dušan je saznao za ženu iz Pančeva koja je u to vreme imala sina i koja bi mogla biti Bogoljubova devojka. Ta informacija bila je ključna jer je verovao da je moguće da je Bogoljub imao potomstvo koje je možda nastavilo da živi u Pančevu. Dušan je želeo da pronađe tog sina, sada već odraslog muškarca, starog oko 60 godina, u nadi da će on znati nešto više o tome šta se dogodilo sa njegovim ocem.

Ipak, promena ulice i četvrti u Pančevu tokom svih tih godina je bila značajna. Promene u urbanom okruženju učinile su potragu još težom. Dušan je sve više bio suočen sa realnošću da su šanse da će saznati nešto više o Bogoljubu male. U dubokom razmišljanju, Dušan je došao do zaključka da postoje samo dva moguća scenarija: prvi je da je Bogoljub možda promenio identitet i otišao da živi neki drugi život, a drugi je tragičniji, da je okončao svoj život. U oba slučaja, Dušan nije imao odgovore na pitanja koja ga muče, ali nije gubio veru.

  • Kroz svoja istraživanja, Dušan je saznao i za ženu po imenu Milena, koja bi mogla biti Bogoljubova partnerka. Nadao se da je ona još uvek živa i da bi mogla imati odgovore na mnoga pitanja. Uz to, ona bi mogla biti ključ da se sazna više o sinu, koji bi mogao biti Bogoljubov. Dušan je uveravao samog sebe da će, kad-tad, doći trenutak u kojem će otkriti istinu o onome što se dogodilo njegovom rođaku.

Iako je prošlo više od šest decenija, priča o Bogoljubu Raljiću i dalje ostaje misteriozna. Nestanak mladića, bez ikakvih tragova, bio je jedan od onih slučajeva koji ostaje u srcima i umovima onih koji su ga poznavali. Dušan je do danas zadržao nadu da će, možda, doći trenutak kada će saznati istinu, iako su ulice Pančeva odavno promenile svoj izgled, a vreme je učinilo svoje. On i dalje veruje da će, možda, jednog dana, misterija o Bogoljubovom nestanku biti razjasnjena, barem da bi svi oni koji su ga voleo imali neko olakšanje, i možda, konačno, mir.

U Pančevu, sećanja na Bogoljuba žive, a Dušanova potraga za njim, uprkos svim godinama i nepoznanicama, nije prestala. On i dalje nosi tu nadu i veru da će istina na kraju izaći na videlo, jer svaka potraga za odgovorima, ma koliko dugo trajala, ostavlja tragove u srcima onih koji nikada ne odustaju od ljubavi i nade da će pronaći izgubljeni deo svoje prošlosti.

Oglasi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here