Oglasi - Advertisement

Čišćenje toaleta, naročito uklanjanje kamenca i tvrdokornih mrlja, može predstavljati pravi izazov, ali postoje efikasni i jednostavni načini kako se možete izboriti sa ovim problemom, a da ne koristite skupa hemijska sredstva. Naime, tvrdokorne mrlje i kamenac se uglavnom javljaju zbog tvrde vode koja sadrži visok nivo soli poput kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i mangana. Zbog toga, jednostavno ribanje i korišćenje osveživača vazduha često nisu dovoljni za postizanje sjajnog i čistog toaleta.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Srećom, postoje neki fantastični kućni lekovi koji su vam verovatno već pri ruci, a mogu vam pomoći da vaša WC šolja blista od čistoće bez preteranog truda. Jedan od najpouzdanijih saveznika u borbi protiv kamenca i mrlja je soda bikarbona. Soda bikarbona ne samo da uklanja mrlje, već i eliminiše neprijatne mirise.

  • U kombinaciji sa limunskom kiselinom, koja poseduje antibakterijska svojstva, ova smeša postaje još moćnija. Potrebno je da pomešate 1/3 šolje sode bikarbone sa 1/4 šolje limunske kiseline i pospete ovu mešavinu po WC šolji. Ostavite je da odstoji 30 minuta, a zatim dobro isperite vodom. Videćete kako mrlje brzo nestaju.

Još jedna delotvorna kombinacija je soda bikarbona i sirće. Ova kombinacija nije samo odlična za uklanjanje tvrdokornih naslaga, već i za eliminisanje neprijatnih mirisa. Da biste napravili domaće sredstvo za čišćenje, pomešajte dve kašike sode bikarbone sa dve kašike sirćeta. Nanesite ovu pastu spužvom na mrlje, ostavite da deluje 15 minuta, i vaš toalet će izgledati potpuno nov.

Jabukovo sirće je još jedan fantastičan prirodni čistač. Osim što ima jaku moć sterilizacije, jabukovo sirće je veoma efikasno u uklanjanju kamenca i održavanju toaleta besprekorno čistim. U kombinaciji sa limunom, postaje još delotvornije u uklanjanju mikroorganizama. Potrebno je pomešati pola šolje jabukovog sirćeta sa sokom jednog limuna, naneti ovu mešavinu na WC šolju, ostaviti je da deluje 12 minuta, a zatim isprati toplom vodom. Ovaj postupak možete ponoviti jednom nedeljno kako biste održali svoj toalet čistim i svežim.

Jedno zanimljivo i neobično sredstvo za čišćenje toaleta je Coca-Cola. Iako se često koristi kao napitak, Coca-Cola može biti i vrlo efikasan čistač. Fosforna kiselina, koja je sastojak ovog pića, efikasno razgrađuje kamenac i naslage. Sve što treba da uradite je da sipate Coca-Colu u toalet, ostavite da odstoji sat vremena, a zatim dobro istrljate WC četkom i isperete vodom. Ovaj metod je odličan za brzo i jednostavno čišćenje bez upotrebe agresivnih hemikalija.

Pored Coca-Cole, možete koristiti i vina. Fosforna kiselina sadržana u kolu i drugim pićima razgrađuje mrlje, a uz minimalan trud možete postići savršeno čistu površinu.

Na ovaj način, sa jednostavnim kuhinjskim proizvodima koje već imate kod kuće, možete efikasno ukloniti kamenac, mrlje i neprijatne mirise iz vašeg toaleta, a pritom izbeći upotrebu skupih i agresivnih hemijskih sredstava.

BONUS TEKST

Jeste li znali da su drveće i biljke sposobni da “komuniciraju” međusobno putem korenovog sistema i gljivica u tlu? Ovaj fenomen se naziva “Wood Wide Web”, a sličan je internet mreži, ali u prirodnom svetu. Kroz ovu mrežu biljke razmenjuju hranljive materije, ali i upozorenja o potencijalnim opasnostima, poput napada štetočina.

  • Drveće i biljke koriste micelijum, tanku mrežu gljivičnih vlakana koja se širi kroz tlo, kako bi povezale svoje korene. Ova mreža omogućava razmenu ugljenika, fosfora, azota i vode između biljaka, što posebno pomaže slabijim ili oštećenim biljkama da prežive. Zanimljivo je da neka drveća, poput bukvi i hrastova, mogu “slati” hranljive materije susednim biljkama koje su u nevolji, kao da im pomažu da se oporave.

Još fascinantnije je to što biljke mogu slati i “signale upozorenja”. Ako, na primer, jedna biljka postane žrtva insekata, može putem mreže upozoriti susedne biljke da aktiviraju svoje prirodne odbrambene mehanizme, poput ispuštanja hemikalija koje odbijaju napadače. Ovaj nevidljivi svet ispod zemlje pokazuje koliko je priroda sofisticirana i kako biljke sarađuju na načine koje tek počinjemo da razumemo.

Oglasi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here