Oglasi - Advertisement

Zima nam je na pragu i pravo je vrijeme da svoje prozore prebacimo na zimski režim.Današnji tekst se bavi time kako da spriječimo ulazak hladnoće u naše domove.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

U NASTAVKU TEKST PROČITAJTE VIŠE NA OVU NAŠU TEMU…

Zima se polako približava, a to znači da je pravo vrijeme da svoje prozore prilagodite na tzv. “zimski režim”. Ovaj jednostavan postupak, koji je preporučeno obaviti prije nego što započnu snažni mrazevi, može pomoći da spriječite ulazak hladnoće u dom u najhladnijim mjesecima. S obzirom na to da grijanje može biti prilično skupo, pravilno podešavanje prozora može značajno smanjiti gubitak topline i time doprinijeti uštedi energije i novca.

Podesiti prozore na način koji će poboljšati izolaciju doma nije nimalo komplikovano, a sav potreban alat već se nalazi na prozorskim okvirima. Ovdje ključnu ulogu igraju okovi na prozorima. Oni ne samo da doprinose čvrstoći, izdržljivosti i dugotrajnosti prozora, već omogućuju i prilagođavanje prozora različitim vremenskim uvjetima – bilo da je riječ o zimi ili ljetu.

  • Kada govorimo o “zimskom režimu” prozora, to se odnosi na prilagođavanje pritiska koji krilo prozora vrši na okvir. Taj pritisak treba pojačati tokom zime, jer time osiguravate bolju zaštitu od vanjskih niskih temperatura. Na taj način prozor ne samo da pomaže u održavanju ugodne temperature u prostoru, već i smanjuje gubitak topline, što može rezultirati znatnim uštedama na računima za grijanje.

Ljeti, kada su temperature visoke, preporučuje se malo olabaviti okove kako bi se omogućila bolja cirkulacija zraka. Ova promjena u postavkama prozora osigurava da vaš dom bude prozračniji i ugodniji tokom vrućih mjeseci.

Promjena režima prozora je prilično jednostavna. Sve što vam treba jeste klasični imbus ključ, a na nekim prozorima ovaj postupak možete obaviti čak i ručno. U većini slučajeva, prozori su fabrički podešeni na ljetni način rada, pa je potrebno da ih zimi prilagodite pojačavanjem pritiska. Okov koji treba podesiti obično se nalazi na rubu prozora, nekoliko centimetara ispod ručke. Jednostavnom promjenom ovog okova, možete učiniti vaš dom znatno toplijim tokom zime.

Ne treba zanemariti važnost ove rekonstrukcije prozora. Ako prozore cijele godine ostavite na ljetnom režimu, njihova izolacijska svojstva neće biti iskorištena u punom kapacitetu, a to može dovesti do većih troškova grijanja, bržeg trošenja prozora, pa čak i do pojave plijesni.

Ako primijetite da su vam prozori mokri ili da se oko njih stvara plijesan, to može biti znak visoke vlažnosti zraka u prostoru, koja se susreće s hladnim površinama prozora. Ovaj problem se često javlja kod loše izoliranih prozora. Jedan od načina da se to riješi je pravilno provjetravanje prostorije i uklanjanje biljaka s prozorske daske, jer one mogu biti izvor viška vlage. Također, možete postaviti zamke za vlagu oko prozora kako biste smanjili vlažnost u prostoru.

Ako je problem u lošoj izolaciji, to može dovesti do daljnjeg curenja topline, što pogoršava problem s plijesni. U tom slučaju, dodatna izolacija može pomoći – preporučuje se korištenje traka za zaštitu od pare s unutrašnje strane okvira prozora, kao i difuzijskih folija s vanjske strane.

Sve u svemu, zimsko prilagođavanje prozora jednostavan je, ali učinkovit korak ka toplijem domu i nižim troškovima energije.

Oglasi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here