Oglasi - Advertisement

Ako ste ikada posetili popularna letovališta u Grčkoj, Turskoj, Egiptu ili čak na Kipru, sigurno ste primetili malu, ali veoma specifičnu amajliju – plavo oko, koje prati vaš pogled gde god da se okrenete. Ovaj kristalno plavi simbol, poznat i kao Fatimino oko, tursko oko ili Nazar, prisutan je u gotovo svakoj kući i jedno je od najpopularnijih suvenira koje turisti često donose sa svojih putovanja. Iako možda mislite da je to samo ukrasni predmet, iza ovog objekta krije se duboko ukorenjeno značenje i simbolika, koja varira od kulture do kulture.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Nazar, reč koja potiče od arapske reči “nazara”, zapravo znači pogled, a upravo je povezana sa verovanjem da određeni pogledi mogu imati negativne efekte na osobu ili okolinu. U mnogim kulturama, veruje se da je zlo oko, ili urokljivo oko, sposobno da donese nesreću, bolest ili lošu sreću.

  • Ovo verovanje, naravno, nije novo; ono seže duboko u istoriju, i posebno je prisutno u turskoj, grčkoj, kiparskoj, egipatskoj, kao i u mnogim bliskoistočnim i azijskim kulturama. Prema nekim istraživanjima, Nazar je najpoznatiji upravo u Turskoj, ali je i u Grčkoj, Egiptu, Iranu, Avganistanu, Libanu, i mnogim drugim zemljama, često korišćen kao zaštita od negativnih energija koje proizlaze iz zlih pogleda ili zle volje drugih ljudi.

Ovaj kristalno plavi simbol obično se pravi od ručno izrađenog stakla, koje može biti u različitim bojama. Najčešće je plavo, zbog njegove povezanosti sa nebom i morem, ali se može naći i u drugim bojama, poput bele, crne pa čak i zlatne. Iako izgledom podseća na jednostavan ukras, Fatimino oko ima daleko dublje značenje u mnogim religijskim i kulturnim tradicijama.

U islamskom predanju, postoji priča prema kojoj je Fatima, ćerka proroka Muhameda, svom vereniku poklonila komad plavog stakla koje je predstavljalo zaštitu od urokljivog oka. Ovaj poklon je, kako se veruje, omogućio njegov uspešan put, bez prepreka ili nesreće. Od tada, Fatimino oko postaje simbol zaštite i sigurnosti.

Ovaj zaštitni simbol je najčešće izrađen od ručno pravljenog stakla i obično je plave boje, iako može biti i bele, crne pa čak i zlatne. Njegov izgled podseća na oko, što je utemeljeno na verovanju da oči mogu nositi negativne uticaje, a posebno poznat fenomen poznat kao urokljivo oko.

U mnogim kulturama, ovo plavo oko nije samo ukras, već se smatra “magijskom” zaštitom. Najčešće se postavlja u kućama, automobilima, ili poslovnim prostorijama kao zaštita od negativnih uticaja spoljnog sveta. Majke često stavljaju Fatimino oko pored kreveca svog novorođenčeta, verujući da će ono štititi dete od zlih pogleda i loših uticaja. Takođe, u mnogim domovima u Turskoj i Grčkoj, ovo oko se često postavlja blizu vrata, kako bi svako ko ulazi u kuću prošao kroz njegovu zaštitu, uveravajući se da nije nosilac loših namera ili zlih očiju.

Fatimino oko ne samo da ima simboličko značenje, već se veruje da ima i materijalnu moć. Naime, ovo oko, zbog svog sastava, koji uključuje staklo, bakar, gvožđe, vodu i so, smatra se da ima sposobnost da upije negativne vibracije i negativnu energiju koja dolazi sa spoljnog sveta. Kroz ovo, amajlija je sposobna da „rastjera“ sve loše sile koje mogu da ugroze nosioca. Međutim, postoji i verovanje koje kaže da Fatimino oko može da naprsne ili se ošteti, što se tumači kao znak da je ono ispunilo svoju zaštitničku funkciju i odbilo ozbiljnu negativnu energiju ili napad. U takvim slučajevima, potrebno je da se amajlija zameni novom, kako bi nastavila da pruža zaštitu.

Iako je danas Fatimino oko postalo i modni detalj ili suvenir koji se nosi iz turističkih poseta, njegova simbolika i značaj nisu izgubili na snazi. Ono i dalje ima duboko ukorenjeno značenje i praktičnu primenu u mnogim kulturama, kao i u svakodnevnom životu ljudi koji veruju da ono donosi sreću, ljubav i sigurnost, štiteći ih od zlih namera, uroljenih pogleda i negativnih energija koje se mogu pojaviti u svakodnevnom životu.

Oglasi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here