Oglasi - Advertisement

Ketlin Folbing, žena koju su australijski mediji godinama označavali kao “najgoru serijsku ubicu” i “najomraženiju ženu” u zemlji, prošle je godine zaplakala u sudnici, a aplauz koji je usledio označio je početak njenog oslobađanja. Presuda koja je dovela do poništavanja njenog zatvora, u kojem je provela više od dve decenije, promenila je njen život iz temelja.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Ketlin Folbing je žena koja je bila optužena za jedan od najtragičnijih i najkontroverznijih slučajeva u australijskoj pravdi. Optužena je da je ubila svoja četiri deteta, Kejleba, Patrika, Saru i Loru, a sve četiri smrti su se dogodile u periodu između 1989. i 1999. godine, kada su deca bila vrlo mala, od 19 dana do 19 meseci starosti. Zbog tih optužbi, Ketlin je bila osuđena na 40 godina zatvora 2003. godine, što je značilo da će iza rešetaka provesti minimum 30 godina.

  • Ova presuda je rezultat višegodišnjeg napora njenih prijatelja i advokata da dokažu njenu nevinost u vezi s optužbama da je odgovorna za smrt svoje četvoro dece. Oslobođena je 5. juna 2023. godine, kada je guvernerka Margaret Bizli iz Novog Južnog Velsa odlučila da je pomiluje i tako joj obezbedila slobodu nakon gotovo 20 godina provedenih iza rešetaka.

Ketlin je bila optužena za ubistvo svojih sinova Kejleba i Patrika, kao i svojih kćerki Sare i Lore, a sve četiri smrti dogodile su se u periodu od 1989. do 1999. godine. Međutim, nakon detaljne istrage koja je trajala više od dve decenije, ustanovljeno je da nisu postojali nikakvi direktni dokazi koji bi povezali Ketlin sa zločinima. Nije bilo fizičkih tragova kao što su povrede ili znakovi gušenja na telima dece. Iako su prvobitno tvrdili da je ubila svoju decu, nova naučna istraživanja otkrila su da su njihove smrti mogle biti uzrokovane veoma retkim genetskim faktorima.

Ketlin je prvi put uhapšena 2001. godine, a osuđena je 2003. godine na 40 godina zatvora, sa periodom neuslovnog otpusta od 30 godina. Tokom suđenja, tužioci su se oslonili na njene dnevničke zapise u kojima je opisivala svoje emocionalno stanje i borbu sa gubitkom dece, kao i osećaj krivice koji ju je proganjao. Njene reči, međutim, nisu bile dovoljne da dokažu da je zaista kriva, jer su stručnjaci nedeljama kasnije sugerisali da je to bio samo način suočavanja sa njenom nesrećom.

Teorije koje su se pojavile tokom istrage 2019. godine ukazivale su na mogućnost da su smrti dece bile rezultat genetskih faktora. Otkriveno je da su njene kćerke imale mutaciju gena CALM2 G114R, koja može izazvati iznenadnu srčanu smrt, dok su njeni sinovi imali mutaciju koja je bila povezana sa iznenadnom epilepsijom. Ovi geni su mogli biti odgovorni za smrt svih četvoro, što je omogućilo da njena presuda bude preispitana.

S obzirom na novootkrivene informacije, u martu 2021. godine više od 90 naučnika i medicinskih stručnjaka iz Australije potpisalo je peticiju za pomilovanje Ketlin, uz objašnjenje da su sve četiri smrti mogli uzrokovati genetski faktori koji su se prethodno prevideli. Oslobođena je uz priznanje da je provela gotovo 20 godina u zatvoru nevina, uz dodatak da bi mogla tražiti i odštetu od australijske vlade zbog pretrpljene nepravde.

Ketlin je istakla da se nikada neće osloboditi bola zbog gubitka svoje dece i da će zauvek tugovati za njima. Iako je pretrpela strašnu nepravdu, nije gajila mržnju prema nikome i želela je da nastavi život koji je provela u zatvoru. Prijatelji su je čekali sa otvorenim rukama na dan njenog oslobađanja, podsećajući da su godinama radili na njenoj slobodi.

  • Njena prošlost je još tragičnija kada se osvrnemo na to kako je odrasla. Biološki otac Ketlin, Tomas Džon Briton, ubio je njenu majku 1969. godine kada je ona imala samo 18 meseci. Uz groznu tragediju, Ketlin je postala dete bez roditelja, a nakon što je njen otac odslužio zatvorsku kaznu, ona je smeštena u hraniteljsku porodicu.

Kasnije je pronašla dom u porodici koja je već imala ćerku Leu, koja je danas Ketlin smatra svojom sestrom. U svojih 15 godina, Ketlin je ušla u brak sa Kregom Gibsonom Folbingom 1987. godine. Nakon što su pretrpeli nesreće koje su ih pogodile, razveli su se 2000. godine, dok je Ketlin bila pod istragom za smrt svoje dece.

Ovaj slučaj je postao jedan od najvećih pravosudnih skandala u Australiji, u kojem je istovremeno i istaknuta složenost ljudskih emocija, tragičnih gubitaka i nesavršenosti pravosudnog sistema. Unatoč strašnoj nepravdi koju je doživela, Ketlin Folbing je nastavila sa životom, nadajući se da će napokon doživeti mir i slobodu.

Oglasi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here