Oglasi - Advertisement

Pleme Nenci, koje živi na sjevernoj obali Sibira u Rusiji, već desetljećima uspješno odolijeva modernizaciji, održavajući svoju jedinstvenu kulturu i nomadski način života. Podijeljeni u dvije glavne skupine – šumske Nence i Nence tundre – ovi ljudi preživljavaju u surovim klimatskim uvjetima, često na temperaturama nižim od -50°C, a njihova zajednica broji oko 44 milijuna ljudi.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Neneti, ili kako ih ponekad zovu Samojedi ili Juraci, nastanili su se između poluotoka Kanin i Tajmir, živeći od uzgoja sobova i lova, uz oslanjanje na sobove kao glavnu tegleću životinju tijekom cijele godine. Njihova ishrana uglavnom se temelji na mesu sobova i ribi, a religija im uključuje šamanističke i animističke elemente, s posebnim naglaskom na poštovanje prirode.

Tijekom migracija, Nenci na svojim svetim saonicama prevoze predmete poput medvjeđih koža, vjerskih figura i novčića, koje otkrivaju samo tijekom posebnih ceremonija. Društvena struktura organizirana je oko klanova, a šaman plemena poznat je kao Tadibija.

  • Nakon Ruske revolucije, sovjetska politika kolektivizacije nanijela je štetu kulturi Nenca, prisiljavajući ih da napuste nomadski način života i nastane se u selima, dok su njihova djeca bila upućena u javne škole.

Muškarci, koji su ranije imali ključnu ulogu u tundri brinući se o sobovima, izgubili su svoj društveni položaj, dok su žene preuzele mnoge obveze u selima, uključujući trgovinu, vrtlarstvo i druge aktivnosti. Ovaj preokret doveo je do problema poput alkoholizma među muškarcima, a kulturna erozija postala je izražena.

Iako je sovjetska kolektivizacija snažno utjecala na Nenete, njihov tradicionalni način života ipak nije potpuno uništen. Nakon Staljinove smrti 1953. godine, Nenci su ponovno počeli prakticirati svoje tradicionalno gospodarstvo. Populacija sobova značajno se povećala između 1950-ih i 1980-ih, omogućujući im oporavak i nastavak nomadskog života.

Danas se Nenci suočavaju s novim izazovima, osobito ekološkim prijetnjama zbog naftne industrije koja ugrožava njihove resurse i tradicionalni način života. Njihova ovisnost o sobovima i dalje je snažna, jer im te životinje osiguravaju sve potrebno za preživljavanje, od hrane do materijala za izradu odjeće i skloništa. Sobovi su važni članovi zajednice, tretiraju ih poput kućnih ljubimaca, a obitelji ih razlikuju po posebnom obilježavanju, što im omogućuje da prepoznaju životinje unutar velikih stada.

Njihovi šatori, izrađeni od sobovskih koža, lako se sklapaju i rasklapaju te pružaju izvrsnu toplinsku izolaciju, što je ključno za preživljavanje u surovoj arktičkoj klimi. Žene obavljaju mnoge kućanske zadatke, uključujući skupljanje snijega za vodu, što je proces koji zahtijeva stalnu angažiranost zbog zahtjevnog okruženja u kojem žive. Iako nemaju vikende ili slobodne dane, uživaju u godišnjim okupljanjima i utrkama sanjki, što predstavlja jedan od rijetkih trenutaka odmora i zajedničkog veselja.

Klimatske promjene sada predstavljaju nove izazove za Nenete, jer ubrzano topljenje arktičkog snijega prisiljava pleme na promjene migracijskih ruta kako bi osiguralo dovoljno hrane za sobove.

  • Ove životinje se hrane lišajevima koji rastu ispod snježnih nanosa, a zahvaljujući izoštrenom njuhu, sobovi ih lako pronalaze. Unatoč teškim uvjetima, pleme i dalje pronalazi načine kako prilagoditi svoj način života te opstati u jednom od najekstremnijih dijelova svijeta.

Neneti održavaju i svoje tradicionalne obrede vjenčanja, iako se običaji razlikuju ovisno o regiji, obiteljskom bogatstvu i klanskim pravilima. Važno je načelo uzajamnog braka, gdje su sindikati dozvoljeni samo između članova različitih klanova.

Vjenčanja uključuju dogovore obitelji, darove u obliku sobova i svečane gozbe s mesom sobova i ribom. Tijekom ceremonije, mladenka nosi najbolje odjevne predmete od sobovske kože, a mladoženja i njegova obitelj ukrašavaju šator mladenke.

Oglasi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here