Oglasi - Advertisement

Dijeta s palentom postala je izuzetno popularna među osobama koje žele izgubiti težinu, zahvaljujući svojoj učinkovitosti, pristupačnosti i jednostavnosti pripreme. Palenta, jelo koje se priprema od kukuruznog brašna, smatra se vrlo dobrim izborom za dijetnu prehranu, jer je izrazito niskokalorično.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Naime, 100 grama kuhane palente sadrži samo 70 kalorija, što je izuzetno korisno za sve koji žele smanjiti unos kalorija i time započeti proces mršavljenja. Osim toga, palenta je bogata vlaknima, koja imaju važnu ulogu u procesu mršavljenja i poboljšanju probave. Vlakna, koja se nalaze u palenti, imaju sposobnost apsorbiranja vode, čime se povećava njihov volumen u želucu.

Ovaj proces rezultira osjećajem sitosti koji traje dulje, čime se smanjuje želja za konzumiranjem dodatnih obroka ili grickalica. Ovaj učinak pomaže u prevenciji prejedanja, što je ključno za kontrolu tjelesne težine. Kada govorimo o vlaknima, valja napomenuti da je količina vlakana u palenti značajna. Na primjer, jedna šalica žutog kukuruznog brašna, koje se obično koristi za pripremu palente, sadrži oko 8,5 grama vlakana.

Ovo čini otprilike 34% preporučenog dnevnog unosa vlakana za žene i 22% za muškarce, što je dobar početak za ostvarivanje dnevnih nutritivnih potreba. Ako uzmemo u obzir da vlakna igraju ključnu ulogu u održavanju zdrave probave i prevenciji problema poput zatvora, jasno je da je palenta vrlo povoljan izbor kada je u pitanju prehrana bogata vlaknima.

Za one koji žele izgubiti težinu, dijeta s palentom nudi jednostavan način da ograniče dnevni unos kalorija. Preporučeni dnevni unos kalorija tijekom ove dijete je 1500 kalorija, što je razumna količina koja se može postići konzumiranjem palente kao glavnog jela. Količina kalorija koja se unosu na ovaj način omogućava tijelu da sagorijeva pohranjene masnoće, čime se doprinosi mršavljenju.

  • Dijeta je dizajnirana tako da traje četiri dana, nakon čega se može ponoviti svakog tjedna, najbolje nedjeljom. Ovaj režim omogućava osobi da se na četiri dana posveti zdravoj i niskokaloričnoj prehrani, a potom se vrati na redoviti način prehrane za ostatak tjedna. Na ovaj način, dijeta ostaje održiva, bez potrebe za rigoroznim restrikcijama koje mogu biti teške za dugoročno pridržavanje.

Tijekom četverodnevne dijete, obroci su strukturirani kako bi pružili optimalan nutritivni unos i spriječili osjećaj gladi. Na primjer, ponedjeljak počinje s doručkom koji se sastoji od 100 grama palente, šalicu nemasnog jogurta i jedan krastavac. Za ručak se preporučuje obrok koji uključuje 100 grama palente, 50 grama svježeg sira i jednu rajčicu. Večera se sastoji od 100 grama palente u kombinaciji s jednim čašom kefira. Utorak je sličan ponedjeljku, ali za doručak se koristi 200 grama palente, dok se ostatak obroka ne mijenja. Ova promjena u količini palente ima za cilj osigurati veću količinu vlakana i povećanje osjećaja sitosti, što pomaže kontrolirati unos hrane tijekom dana.

Srijeda donosi nešto veće porcije, pa tako doručak uključuje 200 grama palente, šalicu nemasnog jogurta i jedan krastavac. Za ručak se opet konzumira 200 grama palente, uz 50 grama mladog sira i jednu rajčicu. Večera se sastoji od 200 grama palente, uz šalicu kefira. Četvrtak je najizdašniji dan ove dijete, jer za doručak treba pojesti 200 grama palente, jednu šalicu nemasnog jogurta i jedan krastavac. Ručak se sastoji od čak 300 grama palente, 50 grama mladog sira i rajčice, dok večera uključuje još 200 grama palente, uz šalicu kefira. Na ovaj način dijeta s palentom omogućava postepeno povećanje unosa hrane tijekom tjedna, pružajući tijelu potrebnu energiju, dok se istovremeno održava ravnoteža kalorijskog unosa.

Kroz ovu dijetu, osim što se potiče mršavljenje, također se jača svijest o važnosti uravnoteženih obroka i kontrole unosa kalorija. Korištenje palente kao glavnog sastojka omogućava osobama da se osjećaju siti i zadovoljeni, dok istovremeno unose malo kalorija. Dakle, dijeta s palentom nije samo efektivan način mršavljenja, već također nudi pristupačan, ukusan i zdravi način održavanja tjelesne mase i općeg zdravlja.

Oglasi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here