Oglasi - Advertisement

Odnosi između svekrva i snaja, koliko god to možda delovalo kao nešto što se često zanemaruje, mogu imati dubok i trajan uticaj na celo porodično okruženje. U nekim slučajevima, ti odnosi postaju toksični i mogu izazvati ozbiljne posledice po sve koji su u njihovom krugu, a naročito kada se pojave nesuglasice koje dodatno pogoršavaju situaciju.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Svedočenje jedne snahe na platformi Quora ukazuje na to koliko nezdravi odnosi mogu biti, ali i koliko teške posledice mogu imati po dinamiku porodice. Ova konkretna snaja otkriva kako je saznala da je njena svekrva zapravo podržala njenog muža u njegovoj preljubi, i to ne samo da ga je opravdavala, već je čak smatrala da je ona, snaja, ta koja je odgovorna za sve što se dogodilo. Kroz njen priču se vidi kako se svekrva distancira od svakog oblika odgovornosti u odnosima, ignorišući ozbiljnost situacije i prebacujući krivicu na snaju, koja, zapravo, nije imala nikakvu kontrolu nad postupcima svog muža.

  • Na početku svoje priče, snaja opisuje kako je njen muž postao sve odsutniji. Počeo je da izmišlja razne izgovore, od poslovnih putovanja do prekovremenih sati na poslu, sve kako bi prikrio svoje stvarne aktivnosti. Iako je bila sama kod kuće sa dvoje male dece, nije imala nikoga od porodice da joj pomogne, što je dodatno otežavalo situaciju. Usamljenost i izostanak pomoći sa strane njenog muža stvorili su atmosferu sumnje i stresa, jer nije imala nikakvu podršku da bi mogla da se nosi sa njegovim izmišljenim izgovorima.

Priča postaje još dramatičnija kada muž jednog četvrtka kasno uvečer dolazi kući i tvrdi da je bio na poslovnoj večeri, što u početku nije delovalo kao nešto neuobičajeno. Međutim, sledeći dan situacija se počela komplicirati. U petak je otišao na posao, a zatim je snaji javio da je bio na “dužem” ručku i da mora ostati na prekovremenom. Iako su sve ove situacije zvučale kao sitne laži koje je pokušavao da sakrije, najviše je iznenadila činjenica da se vratio kući tek u dva ujutro. U subotu je ponovo otišao iz kuće sa objašnjenjem da mora da se vrati na posao, a ni tada nije odgovarao na njene pozive. To je bio trenutak kada su svi alarmi bili upaljeni, jer su njeni instinkti bili potpuno u pravu – nešto nije bilo u redu.

U tom trenutku, svekrva je nazvala snaju i pitala gde je njen sin, što je izgledalo kao sasvim normalno pitanje u toj situaciji. Međutim, snaja joj je objasnila da muž nije dolazio kući od sredine nedelje, što je izazvalo izuzetno bezobrazan odgovor. Svekrva je pokušala da minimizira celo pitanje i rekla da je verovatno sa prijateljima, kao da to može da opravda činjenicu da je njen sin zanemario svoju ženu i decu. Snaja, naravno, nije imala problem sa njegovim prijateljima, već sa činjenicom da su ti “prijatelji” prešli granicu i postali deo laži koje je njen muž upleo.

  • Nakon toga, svekrva je otišla korak dalje i izjavila nešto zaista šokantno – “Svi varaju.” Ovaj stav, koji je potpuno normalizovao prevaru, još je više pogoršao odnos između nje i snaje. Naime, svekrva je i sama bila poznata po tome što je tolerišala muževe nevere, smatrajući da je to nešto što je jednostavno “deo života” i što treba da se prihvati. Snaja nije mogla da veruje svojim ušima. Nije želela da prihvati ovu ideju da je prevara nešto uobičajeno i opravdano, jer je smatrala da prevara nije neizbežna, već je to stvar ličnog izbora, nečega što je mogao da izbegne njen muž da je imao poštovanja prema svom braku.

Na to je odgovorila snažno, rekavši: “Da si bila bolja supruga, moj sin te ne bi varao.” Ova rečenica nije samo odražavala duboku frustraciju snaje zbog svega što se desilo, već i očajnu potrebu da stavi do znanja svekrvi da nije ona kriva za nečije postupke. U ovoj situaciji, snaja je iznela ogroman problem – to što je svekrva sama tolerisala neverstva svog muža i time zapravo postavila loš uzor svom sinu. Smatrala je da bi njen muž, kao i svi drugi, shvatili da je prevara neprihvatljiva, da je samo imao pravi uzor kod svoje majke.

Na kraju, snaja je izjavila: “Da si ti sinu bila bolji uzor, ne bi mislio da je prevara prihvatljiva.” Ova rečenica jasno stavlja do znanja da se ona distancira od bilo kakvih pokušaja objašnjavanja ili izgovora u vezi sa prevarom. S obzirom na to da je svekrva bila neko ko je toleriše i opravdava, svaki respekt koji je snaja imala prema njoj nestao je u tom trenutku. Nema više uzora u osobi koja je sama prihvatila ponašanje koje je trebalo da bude uzor njenom sinu.

Ovaj slučaj pokazuje koliko duboko toksične dinamike u porodici mogu da utiču na sve članove, a naročito na snaju, koja se nalazi u poziciji da mora da se nosi sa mužem koji ne pokazuje poštovanje prema njoj, a svekrvom koja opravdava njegovo ponašanje. Na kraju, ova situacija nije samo primer nesuglasica između svekrve i snaje, već i način na koji nesvesna tolerancija prema prevarama može da stvori generacijsku dinamiku koja se prenosi na sledeću.

Oglasi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here