Oglasi - Advertisement

Osjećaj trnaca u prstima može se pojaviti zbog nedovoljnog protoka krvi, prekida ili neadekvatnog dotoka krvi u određeno područje ili oštećenja živaca koje utječe na dotok krvi u ruke i prste. Osjećate li trnce u rukama ili prstima? Obratite pažnju na sljedeće simptome:


Parestezija, osjećaj trnaca u prstima, klasificira se kao neuropatska bol ili neurološka bolest uzrokovana oštećenjem ili neispravnim radom perifernog živčanog sustava. Ovo stanje služi kao pokazatelj različitih zdravstvenih problema. Osjećaj utrnulosti u prstima popraćen je osjećajem trnaca, sličnim osjećaju uboda malom iglom ili osjećaju “bockanja” u prstima.
Ovaj osjećaj trnaca često se može pripisati slabom protoku krvi ili oštećenju živaca u prstima i rukama. Uz to, infekcije, upale ili temeljna medicinska stanja mogu uzrokovati trnce u nožnim prstima. Parestezija, vrsta neurološkog stanja, može rezultirati trncima u prstima kada je periferni živčani sustav oštećen ili ne funkcionira ispravno. Ovo stanje karakterizira intenzivna, žaruća ili probadajuća bol.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Osjećaj trnaca u prstima može biti uzrokovan neadekvatnim protokom krvi, poremećajima ili oštećenjem opskrbe krvlju ili oštećenjem živaca. Srećom, u većini slučajeva ti su trnci samo privremeni i povlače se nakon pomicanja ruke. Koji su uzroci osjećaja trnaca u prstima? Brojni su čimbenici koji mogu pridonijeti trncima u prstima, uključujući određena medicinska stanja poput dijabetesa.

Nadalje, bavljenje aktivnostima koje dugotrajno opterećuju živce, kao što su zadaci koji uključuju precizne pokrete ili radnje koje se ponavljaju, kao i spavanje u nepovoljnom položaju koji utječe na ruku, također može rezultirati osjećajem trnaca u prstima. Ključno je priznati da ruke i prsti mogu doživjeti abnormalne osjećaje i trnce kao rezultat različitih stanja i bolesti, uključujući, ali ne ograničavajući se na:

Postoji nekoliko čimbenika koji mogu pridonijeti osjećaju utrnulosti u malom ili kažiprstu. Ti čimbenici uključuju stanja poput sindroma kubitalnog tunela, sindroma karpalnog tunela, polineuropatije, kronične mišićne napetosti, Raynaudovog sindroma, reumatoidnog artritisa i nedostatka vitamina B12. Temeljni uzroci ovih stanja mogu varirati od kompresije ulnarnog živca u laktu do produljene upotrebe tipkovnice ili miša, držanja telefona uz uho i oštećenja perifernog živca.
Osjećaj trnaca u prstima također može biti uzrokovan ortopedskim stanjima koja vrše pritisak na određene živce. Prema medicinskim stručnjacima, razmjerno je jednostavnije identificirati glavni uzrok trnaca nego odrediti točno područje opekline ili razaznati koji prst osjeća utrnulost.

Oglasi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here