Oglasi - Advertisement

Maja Berović etablirala se kao istaknuta osoba u našoj branši, no svoj osobni život strogo čuva i suzdržava se od otkrivanja previše detalja.


Tijekom gostovanja u emisiji, pjevačica je otvoreno ispričala s Ognjenom Amidžićem da se bori s ozbiljnim zdravstvenim problemom.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Naime, Maja je ispričala žestoku bitku za život koja je trajala 20 dana, tijekom kojih je prošla pet operacija i suočila se s mogućnošću da ostane bez noge.

Maja je na početku istaknula kako se uvijek suzdržavala od pretjeranog iznošenja osobnog života i problema s javnošću. Među njezinim obožavateljima vladalo je pogrešno mišljenje da se umorila od glazbe. No, otkrila je da se susrela s teškim problemom koji je njezinu strast prema glazbi pretvorio u živu noćnu moru. Čak je razmišljala o mogućnosti da napusti svoju glazbenu karijeru zbog ozbiljnosti situacije.

U kratkom vremenskom razdoblju, mala rana na mojoj nozi se inficirala, što je dovelo do stanja sepse. Ova užasna situacija potaknula je 20-dnevnu bitku da spasim i nogu i život. Pustoš koju su izazvale bakterije na mojoj nozi pogoršala je moja teška anemija, zbog koje je moje tijelo bilo teško u borbi s infekcijom. Zbog toga sam u tih 20 dana prošao ukupno pet operacija. Srećom, liječnički je tim uspio sačuvati moju nogu, a sada se mogu osvrnuti unatrag i pronaći humor u toj situaciji. Ovo iskustvo poslužilo je kao podsjetnik da nikada ne smijemo podcijeniti značaj čak ni najmanjih problema, budući da oni mogu prerasti u ozbiljne probleme. U jednom sam se trenutku pitao hoću li uopće moći zadržati nogu, ali sada mi je ostao samo ožiljak od 20 centimetara kao podsjetnik na ono što sam prošao. Ove riječi pjevačica je ispričala tijekom gostovanja u Amidži showu.

Dodatni tekst:

Značenje i prepreke oko očuvanja kulturne baštine i tradicije.

Cjelokupnost kulturne baštine sastoji se od materijalnih i nematerijalnih izvora koji imaju značaj i vrijednost u očima društva, oblikujući njegovu povijest i identitet. To obuhvaća širok raspon kulturnih izričaja, uključujući ali ne ograničavajući se na povijesne znamenitosti, umjetničke kreacije, jezik, običaje i rituale koji utječu na društvene norme i vrijednosti. Očuvanje kulturne baštine služi ne samo kao sredstvo očuvanja prošlosti, već i kao ulaganje u budućnost, budući da igra ključnu ulogu u njegovanju identiteta zajednice, obrazovanju i turizmu.

Važnost i vrijednost očuvanja kulturne baštine teško je precijeniti.

Na identitet i kolektivno pamćenje društava duboko utječe kulturna baština. Djelujući kao vitalna poveznica između prošlosti i sadašnjosti, omogućuje pojedincima da uspostave vezu sa svojim podrijetlom i dobiju uvid u vlastitu kulturnu ostavštinu. Shvaćanje povijesnih zbivanja, umjetničkog stvaralaštva i tradicijskih načela olakšava postojanje povijesnih znamenitosti, umjetničkih galerija, muzeja i folklora.

Nadalje, ne može se zanemariti gospodarska važnost očuvanja kulturne baštine. Turistička industrija uvelike se oslanja na kulturnu baštinu kao temelj za rast i prosperitet. Značajno, povijesne znamenitosti, muzeji, živahni festivali i kulturna okupljanja služe kao glavne atrakcije za turiste, čime se potiče lokalno gospodarstvo stvaranjem radnih mjesta, stvaranjem prihoda od prodaje suvenira i ponudom raznih usluga.

Očuvanje kulturne baštine predstavlja značajne izazove s kojima se treba pozabaviti.

Očuvanje kulturne baštine nailazi na različite prepreke. Sile globalizacije i modernizacije često doprinose postupnom nestajanju dugogodišnjih tradicija i običaja. Kako se kultura razvija i prilagođava novim okolnostima, postoji rizik ugrožavanja očuvanja izvornih kulturnih aspekata. To se očituje u nepoštivanju tradicionalnih zanata, umjetničkih oblika i jezika od strane mlađih pojedinaca koji pokazuju veću sklonost prema suvremenoj modi.

Financijski aspekt predstavlja značajan izazov kada je u pitanju očuvanje kulturne baštine. Projekti restauracije i konzerviranja često zahtijevaju značajna financijska sredstva, koja možda nisu uvijek dostupna. Dodatno, provedbu programa očuvanja mogu otežati administrativne prepreke i nedostatak kvalificiranog osoblja. Uspostavljanje ravnoteže između očuvanja autentičnosti i prilagodbe suvremenim zahtjevima kulturnih objekata često je imperativ.

U području očuvanja koriste se različiti pristupi i strategije.

Kako bi se osigurala uspješna zaštita kulturne baštine, ključno je primijeniti sveobuhvatne pristupe koji obuhvaćaju višestruke aspekte očuvanja. Početni korak uključuje poduzimanje temeljitih istraživanja i detaljnu dokumentaciju kulturnih dobara. To podrazumijeva prikupljanje sveobuhvatnih podataka o pozadini, važnosti i stanju predmeta i običaja, što olakšava razvoj odgovarajućih tehnika očuvanja.

Ključno je očuvati autentičnost obnovljenih zgrada i restauriranih spomenika, ali i zadovoljiti zahtjeve suvremenog društva. Uključivanje modernih tehnologija, poput 3D skeniranja i digitalizacije, može učinkovito zaštititi kulturne vrijednosti za buduće generacije.

Očuvanje kulturne baštine uvelike se oslanja na obrazovanje i podizanje svijesti među mladima. Uključivanje kulturnog obrazovanja u školske programe i organiziranje radionica, izložbi i događanja učinkovite su metode za očuvanje i prenošenje kulturnih vrijednosti. Aktivno sudjelovanje lokalne zajednice i uključivanje volontera također imaju značajnu ulogu u očuvanju i pomlađivanju kulturnih resursa.

Ne može se podcijeniti značaj i utjecaj međunarodnih organizacija.

Na očuvanje kulturne baštine veliki utjecaj imaju međunarodne organizacije poput UNESCO-a. Kroz UNESCO-ov Program svjetske baštine identificiraju se i štite kulturne i prirodne znamenitosti od globalnog značaja. Ove organizacije nude dragocjenu pomoć, financijsku pomoć i smjernice u očuvanju i revitalizaciji kulturnih dobara.

Očuvanje kulturnih dobara tijekom kriza i sukoba olakšavaju međunarodni sporazumi i konvencije, kao što je Konvencija o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanog sukoba. Ovi globalni okviri igraju ključnu ulogu u koordinaciji suradničkih nastojanja između nacija i organizacija za očuvanje kulturnih resursa.

Zaključak

Proces zaštite kulturne baštine je zamršen i višestruk, zahtijeva suradnju među zajednicama, vladama, organizacijama i pojedincima. Kulturna baština ne samo da nudi pogled u prošlost, već također igra ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti. Raspodjela sredstava za očuvanje i širenje kulturnih vrijednosti doprinosi očuvanju identiteta, obrazovanju i gospodarskom napretku. Dužnost je svake sljedeće generacije čuvati i prenositi kulturne vrijednosti kako bi se osigurala trajna živost i relevantnost naše kulturne baštine za buduće generacije.

Oglasi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here