Oglasi - Advertisement

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

BONUS ČLANAK:

Kampilobakterioza je zarazna bolest uzrokovana bakterijama iz roda Campylobacter, koje su spiralnog ili zakrivljenog oblika. Najčešći uzročnici su Campylobacter jejuni i Campylobacter coli. Ove bakterije normalno naseljavaju probavni sustav većine toplokrvnih životinja, kao što su divlje ptice, perad, goveda, svinje, ovce, psi i mačke, ali se mogu naći i u kamenicama i drugim školjkašima.

Infekcija obično dovodi do simptoma 2-5 dana nakon izlaganja bakteriji, a moguće je da se simptomi pojave i do 10 dana kasnije. Glavni simptomi kampilobakterioze uključuju proljev (često krvav), bol u trbuhu, vrućicu, glavobolju, mučninu i/ili povraćanje. Simptomi obično traju 3-6 dana.

Iako većina slučajeva prolazi bez posljedica, moguće su ozbiljnije komplikacije poput bakterijemije (prisutnost bakterija u krvi), hepatitisa, pankreatitisa te, kod trudnica, spontanog pobačaja. Nakon infekcije, mogu se javiti reaktivni artritis ili neurološki poremećaji poput Guillain-Barré sindroma, koji je povezan s kampilobakteriozom.

Glavni put prijenosa kampilobakterioze je putem hrane, osobito nedovoljno toplinski obrađenog mesa, posebno piletine. Bolest se može prenijeti i putem neprokuhane vode, zagađenog leda te kontaktom s izmetom kućnih ljubimaca. Poznati su i slučajevi povezani s zagađenom vodom za rekreaciju.

Prevencija kampilobakterioze uključuje redovito pranje ruku, posebno nakon rukovanja sirovom hranom i obavljanja nužde, te dobru toplinsku obradu hrane. Preporučuje se pranje posuđa i radnih površina, uporaba ispravne vode za piće, temeljito pranje voća i povrća koje se jede sirovo, te prokuhavanje domaćeg mlijeka.

U Hrvatskoj je obveza prijavljivanja kampilobakterioze uvedena 2007. godine, a broj prijavljenih slučajeva raste. Važno je održavati visoku razinu higijene, posebno u pripremi hrane, te pojačati mjere higijene ako se pojave simptomi proljeva i povraćanja.

Autori teksta su mr. Ivana Ljevaković-Musladin, dipl. ing. i Mato Lakić, dr. med. spec. epidemiologije.

Oglasi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here