Oglasi - Advertisement

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Leukemija je podmukla bolest koja često ostaje neprimećena sve do kasne faze razvoja. Ova teška maligna bolest nastaje zbog nekontrolisanog razmnožavanja ćelija krvi u koštanoj srži. Obično su pogođena bela krvna zrnca, koja se neprestano množe i zauzimaju mesto zdravim krvnim stanicama. Kao rezultat toga, smanjuje se broj crvenih krvnih zrnaca i krvnih pločica, što dalje vodi do anemije, brzog umaranja i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Nažalost, leukemija je uzrok prerane smrti mnogih poznatih ličnosti širom sveta, uključujući nedavno preminulu hrvatsku folk-pevačicu Morenu Marjanović. Ona je izgubila bitku sa ovom bolešću u svojoj 37. godini, iako je prethodno uspela da privremeno pobedi leukemiju.

Simptomi ove bolesti su često nespecifični i mogu uključivati slabost, bledilo kože, modrice, česte infekcije i bolove u kostima. Postoje akutni i hronični oblici leukemije, sa akutnim oblikom koji je posebno čest kod dece i zahteva agresivniji tretman zbog brzog napredovanja bolesti.

Iako je leukemija prvi put opisana pre gotovo dva veka, tačan uzrok ove bolesti i dalje nije potpuno razjašnjen. Veruje se da igraju ulogu genetski faktori, nasleđe i uticaj spoljašnje sredine. U svakom slučaju, ovo je jedna od najizazovnijih bolesti modernog doba, koja zahteva stalna istraživanja i unapređenje metoda lečenja.

NAJČITANIJE DANAS: 

Rak kostiju može se razviti na različitim mestima u telu, ali najčešće se javlja na tzv. dugim kostima kao što su femur (butna kost), humerus (nadlaktična kost), kao i u karlici. Međutim, može se pojaviti i na drugim koštanim strukturama.

Postoje različiti tipovi raka kostiju koji se mogu razviti kod dece i odraslih osoba. Neki tipovi su češći kod dece, kao što je osteosarkom, dok su drugi tipovi, kao što je hondrosarkom, češći kod odraslih. Bez obzira na specifičan tip raka kostiju, simptomi mogu biti slični.

Prvi znaci obično uključuju bol u kostima, koji može biti postojan ili se pojačava noću. Osim bola, mogu se javiti otok, osetljivost na dodir ili slaba pokretljivost u zahvaćenom području. U nekim slučajevima, mogu se pojaviti i drugi simptomi kao što su umor, gubitak težine ili groznica, iako ovi simptomi obično nisu specifični za rak kostiju i mogu ukazivati na druge zdravstvene probleme.

Važno je da se svaka sumnja na rak kostiju ozbiljno shvati i da se obavi detaljan medicinski pregled radi tačne dijagnoze i odgovarajućeg lečenja. Rano otkrivanje može značajno poboljšati prognozu i šanse za uspešno lečenje.

Oglasi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here