Oglasi - Advertisement

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

BONUS ČLANAK:

Omiljeni internetski trik koji uključuje upotrebu soli na spužvi prije pranja posuđa ima svoju logiku i praktičnu primjenu u kućanskim poslovima. Evo zašto se preporučuje posipanje soli na spužvu prije pranja:

Antibakterijska svojstva soli: Sol je poznata po svojim prirodnim antibakterijskim svojstvima. Kada se sol pospe na vlažnu spužvu, pomaže u suzbijanju rasta bakterija koje mogu biti prisutne na površini spužve nakon upotrebe.

Kombinacija s octom: Kombinacija soli i octa dodatno pojačava dezinfekcijske učinke. Ocat također ima snažna antibakterijska svojstva te pomaže u otapanju ostataka hrane i masnoće s površine spužve.

Postupak čišćenja: Preporučeni postupak uključuje posipanje soli na vlažnu spužvu te naknadno pokapanje s bijelim octom. Spužvu je potrebno ostaviti da odstoji s tom smjesom oko 15 minuta prije temeljitog ispiranja. Ovaj proces čišćenja pomaže u uklanjanju nečistoća, bakterija i mirisa s spužve.

Spužvica za pranje posuđa može biti izvor bakterija ako se ne održava pravilno. Istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports ističe da spužvica može sadržavati veliki broj mikroorganizama, čak i ako izgleda čista. Korištenjem spužvice za pranje posuđa, ne samo da čistimo tanjure i lonce, već i razne površine u kuhinji poput štednjaka, hladnjaka i ormarića.

Studija koju je objavio Journal of Environmental Health sugerira da se većina bakterija može efikasno ukloniti sa spužvice ako je stavite u mikrovalnu pećnicu na 90 sekundi pri punoj snazi. Ovaj postupak pomaže u dezinfekciji spužvice, eliminirajući većinu mikroorganizama koji se nalaze unutar nje.Za održavanje spužvice čistom i sigurnom za upotrebu preporučuje se redovito pranje i dezinfekcija. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti:Redovito mijenjajte spužvicu: Preporučuje se zamjena spužvice za pranje posuđa svaka dva do četiri tjedna, ovisno o tome koliko često je koristite.

Isperite i osušite spužvicu nakon svake upotrebe: Temeljito isperite spužvicu pod toplom vodom i ostavite je da se osuši na zraku kako biste smanjili rizik od rasta bakterija.Dezinfekcija u mikrovalnoj pećnici: Jednom tjedno, ili prema potrebi, možete dezinficirati spužvicu stavljanjem u mikrovalnu pećnicu na 90 sekundi pri punoj snazi. Pazite da spužvica bude dovoljno vlažna prije stavljanja u mikrovalnu pećnicu da se ne zapali.

Alternativa: korištenje zamjenskih spužvica: Umjesto tradicionalnih spužvica, razmislite o korištenju zamjenskih spužvica koje se lako mogu prati u perilici za posuđe ili zamijeniti novim češće.Korištenjem ovog trika, ne samo da se poboljšava higijena spužve za pranje posuđa već se i produžava njena upotreba čisteći je na prirodan i ekološki prihvatljiv način. Važno je osigurati da se spužva nakon svake upotrebe dobro ispere i osuši kako bi se spriječio razvoj bakterija.

Oglasi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here