vjerujemo da nema zamornijeg posla od košenja trave i to ljeti. Naime, baštovani svi znaju da ovaj posao i traje tokom cijelog ljeta. Međutim, sta radite sa travom koju pokosite, sigurno je kao i većina ljudi bacate ili ne znate šta da uradite s njom jer svakako da mislite da se ona ne može iskoristiti za neke pametne svrhe, ali to nemojte više raditi jer postoje nekoliko načina da iskoristite pokošenu travu na odličan način i tako imate koristi od nje.

 

Jednostavno ostavite da trune na travi
Prilikom košenja trave jednostavno na kosilicu nemjte da namntirate korpu koja skuplja pokošena trava. Tako će pokošena trava ostati da stoji na zemlji gdje će i da istruhne. Tako će se u zemlju vratiti potrebni minerali ali će se zadržati i potrebna vlaga zemljišta tokom toplih ljetnih dana.

Besplatan malč
Pokošenu travu možete staviti oko jagoda, paradajza ili čak i paprika. Ovim biljkama ćete tako obezbjediti đubrivo spriječit ćete rast korova oko biljaka , a zemlja će tako zadržati posebnu vlagu.

 

Đubriivo
Napravite organsko đubrivo bogato azotom za sve vaše biljke. Napunite kantu od 5 litara 1/3 dijelom svježe trave a zatim je napunite vodom, za nedjelju dana dobit ćete veoma dobro đubrivo i zalijevate ovim vaše biljke.

Dajte je za životinje
Naime, pokošena trava je prava hrana za vaše koze , krave pa čak i ukoliko imate guske. Također i kokoške obožavaju svježu travu. Osušenu travu možete da dajete i zečevima , samo ovo ne radite ako je trava tretirana nekim od pesticida. Jeste li vi znali ?